Te duur vrijgezellenfeest? Pas op voor ergenis van vriendinnen

Vrijgezellenfeestjes: je vindt ze geweldig of juist helemaal niet. Iedereen heeft er wel een mening over, van de activiteiten tot aan de kosten. Vooral dat laatste zorgt vaak voor discussie zo blijkt uit onderzoek van Made for Moments.

Uit het onderzoek blijkt dat een kleine meerderheid (50,6%) het feest overslaat als het te duur wordt. En dan hebben we het alleen nog maar over de vooraf ingeschatte kosten. Ruim twee derde (68,9%) ergert zich als er achteraf een rekening komt omdat er meer is uitgegeven dan verwacht.

Een tikkie it not done

Een Tikkie sturen achteraf kan echt niet,’ zegt Patricia Pauwels van Made for Moments. ‘Je spreekt vooraf een budget af en je kunt niet in de portemonnee van je vrienden kijken.’ Gelukkig blijkt uit het onderzoek ook dat 7 op de 10 (71,6%) een vrijgezellenfeest doorgaans een acceptabel prijskaartje vindt hebben. Bijna net zoveel mensen (70,3%) durven het te zeggen als dat niet zo is: zij gaan de discussie aan met de organisator van het feest. Lukt het niet om er samen uit te komen? Dan is voor de helft een te hoog prijskaartje een reden om niet mee te gaan.

Voor €100 doet iedereen mee

Toch is een hoge prijs niet altijd een reden om niet mee te gaan. Bijna de helft (49,4%) doet alsnog mee, ongeacht de kosten. Van degenen die wel afhaken bij een te hoog prijskaartje, doet 28,8% dat pas als de kosten boven de €250 komen. 67,1% zegt af bij een bedrag tussen de €100 en €250. Blijven de kosten onder de €100? Dan doet vrijwel iedereen mee; van degenen voor wie de rekening doorslaggevend is, zegt slechts 4,1% dan nee.

Vrijgezellenfeest
Credits: Cottonbro via Pexels

Bruidspaar krijgt nog steeds een cadeau

Ondanks het geklaag over geld, beïnvloedt het prijskaartje van het vrijgezellenfeest voor de meeste mensen (63,8%) niet het bedrag dat zij uitgeven aan het huwelijkscadeau. Slechts 15,2% geeft een goedkoper cadeau aan het bruidspaar als het vrijgezellenfeest ‘te duur’ was. De rest weet niet wat zij in dat geval doet. Patricia Pauwels van Made for Moments: ‘Het bruidspaar kan er meestal niets aan doen als het vrijgezellenfeest duur uitvalt, aangezien zij niet bij de organisatie betrokken zijn en het voor hen vaak net zozeer een verrassing is.’

Het onderzoek

Aan dit onderzoek van Made for Moments deden 1928 respondenten mee uit Nederland en België, waarvan 1604 respondenten ooit een vrijgezellenfeest meemaakten. In totaal namen 1793 vrouwen en 131 mannen deel aan het onderzoek. 4 personen gaven geen geslacht op.

Ga jij binnenkort trouwen? Check deze tips voor trouwen in het buitenland.