Gouden sieraden lang mooi houden? Zo doe je dat!

Gouden sieraden zijn geliefd onder zowel mannen als vrouwen. Dit komt vooral vanwege hun fraaie uitstraling. Nadeel is alleen dat een gouden sieraard niet goedkoop is. Heb je een gouden ring, ketting, armband of oorbellen in jouw bezit? Dan ben je hier ongetwijfeld zuinig op. Helaas weten veel mensen niet hoe zij hun gouden sieraden lang mooi houden. Daarom vertellen wij je in deze tekst precies hoe je dit doet!

Douche niet met gouden sieraden om

Veel mensen nemen niet de moeite om hun gouden sieraden af te doen als zij gaan douchen. Toch is dit wel aan te raden. Waarom? Omdat je tijdens het douchen shampoo en douchegel gebruikt. In dat geval kunnen er zeepresten achterblijven op het sieraad en dat zorgt op termijn voor verkleuring.

Doe jouw gouden sieraden overigens ook af tijdens het zwemmen. Net als zeepresten zorgt chloor namelijk ook voor aanslag op jouw gouden sieraden.

Doe gouden sieren af voordat je gaat slapen

Als je dagelijks gouden sieraden draagt, raden wij je aan deze af te doen voordat je gaat slapen. Uit ervaring weten we helaas dat veel mensen dit bewust niet doen. Daarnaast zijn er veel mensen die gewoonweg vergeten om ze af te doen.

Zonde, want een gouden sieraad slijt sneller als je deze draagt tijdens het slapen. Daarbij komt dat sieraden sneller kapot gaan als je ze in bed draagt. Reden genoeg om ze af te doen voor het slapengaan.

Credits: Lexy Lammerink

Voorkom aanraking met ‘schadelijke’ producten

Zeepresten en chloor zijn niet de enige ‘schadelijke’ producten voor gouden sieraden. Substanties die zwavel bevatten zijn dit namelijk ook. Aardappelen, eieren, erwten en knoflook zijn voorbeelden van producten die zwavel bevatten.

Komt jouw gouden zegelring in aanraking met zo’n product? Dan kan er aanslag op het goud zichtbaar worden. Deze aanslag zorgt ervoor dat het sieraad er een stuk minder mooi uitziet. Ga je aan het werk met zwavelhoudende producten? Doe jouw gouden sieraden dan af. De kans op aanslag is op deze manier een stuk kleiner.

Draag sieraden niet tijdens het sporten

We zien regelmatig mensen die hun sieraden dragen tijdens het sporten. Zo doen mensen hun gouden ketting of armband bijvoorbeeld niet af als zij een rondje hard gaan lopen. Zonde, want een sieraad blijft hierdoor minder lang mooi. Zweet kan gouden sieraden namelijk aantasten. Doe jouw sieraden daarom af voordat je gaat sporten.

Bewaar goud altijd op een donkere plek

Sieraden kunnen verkleuren door zonlicht. Leg een armband, ketting of ring daarom nooit in de vensterbank neer als je hem niet draagt. Berg jouw gouden sieraden liever op in een sieradenkistje of in een la.

De kans op verkleuren is dan minimaal, omdat er geen daglicht bij komt. Zorg altijd voor een zachte ondergrond. De kans op beschadigingen is in dat geval aanzienlijk kleiner.

Credits: Tessa Wilson