Recept : Giant Cinnamon roll

Het is herfst! Mijn favoriete seizoen: heerlijke nazomer-dagen, de bomen die prachtig verkleuren, gezellige avonden op de bank, kaarsen gaan weer aan én daar hoort natuurlijk een heerlijk kopje thee bij met iets lekkers.
Voor dat laatste ben ik op zoek gegaan naar een leuk recept en dit wil ik graag met jullie delen.

Giant Cinnamon roll

Ingrediënten voor 6 personen:
350 gr tarwebloem
100 gr lauw water
100 gr lauwe melk
5 gr gedroogde gist
7 gr zout
50 gr roomboter op kamertemperatuur

Kaneelvulling
60 gr roomboter op kamertemperatuur
25 gr amandelmeel
3 tl kaneel
40 gr suiker

Een paar tips vooraf:
– Meng 100 gr warm water met 100 gr koude melk dan zijn beide meteen lauw

– Een keukenmachine is ideaal om het deeg mee te kneden. Ben je nog niet zo’n geluksvogel en heb je deze tool nog niet? Het is ook gemakkelijk met de hand te kneden, dit heb ik zelf ook gedaan. Kneed dan ongeveer 10 minuten.

– Het kaneelbrood is vers het aller lekkerste. Na een dagje wordt het al iets ouder. Warm het brood voor het serveren nog even kort op in de voorverwarmde oven op 180 graden.

– Neem de tijd! Het hele proces duurt in totaal ongeveer 3 uur: een half uur voorbereiding, 2 uur rijzen en vervolgens een half uurtje in de oven. Een ideale activiteit voor een herfstachtige zondag middag 🙂

Zo maak je het

Doe de bloem met het water, de melk, de gist en het zout in de kom van je keukenmachine (of met de hand).
Kneed er een egale bal van. Let op: het kan erg plakkerig worden in het begin.
Blijf vooral gewoon door kneden: uiteindelijk wordt het steeds soepeler.

Voeg later de roomboter in blokjes toe en kneed er een soepel deeg van. Het deeg is klaar als je het als een kauwgombal uit elkaar kunt trekken.

Leg het deeg in een met zonnebloemolie ingevette kom en draai het even om. Op deze manier zijn alle zijdes bedekt met de olie en droogt het deeg niet uit. Dek de kom af met een natte theedoek en laat het deeg op een warme plek een uurtje rijzen.

Maak in de tussentijd de vulling. Meng alle ingrediënten door elkaar en zet apart.
Druk de lucht voorzicht uit het deeg en rol het deeg uit tot een rechthoek.
Verdeel de kaneelvulling met een mes over de deegplak.
Snij het deeg met een pizzasnijder of met een mes in repen van zo’n 2 cm breed.
Neem een bakplaat en bekleed deze met bakpapier.
Maak van 1 reepje deeg een slakkenhuis, door hem op te rollen. Leg deze in het midden van de bakplaat. Nu leg je de rest van de repen één voor één eromheen. Op deze manier ontstaat een heel groot wiel.

Verwarm de oven alvast voor op 200 graden (hetelucht)
Dek de cinnamon roll af met een natte theedoek en laat het nogmaals een uurtje rijzen op een warme plek.
Bak de giant cinnamon roll in ongeveer 25 tot 30 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven.

Geniet van deze overheerlijke cinnamon roll!