Geen raclette, maar veel sneeuwpret!

Een aantal jaar geleden zijn we voor het eerst gaan snowboarden. Sindsdien proberen we ieder jaar de sneeuw op te zoeken. Eerder gingen we met de trein naar Oostenrijk, met het vliegtuig naar Polen en met de auto naar Winterberg. Dit jaar viel ons oog op een reis van Sunweb: Met de bus naar La Plagne in Frankrijk. Het was een goede aanbieding inclusief skipas, appartement en sneeuwgarantie. Met twee gezellige vrienden erbij was ons gezelschap compleet en gingen we op weg naar de sneeuw!

De busreis

Donderdagavond om half 8 werden we door de touringcar opgepikt langs de A2. Er was voldoende bagageruimte voor onze snowboards en grote koffers vol eigen materiaal. Ook de zitruimte was geweldig. Mijn vriend (1,86m) kon voor het eerst helemaal zijn benen strekken tijdens een reis. Na een goede uitleg van de buschauffeurs en enkele avondstops, namen we een slaappil, plugden onze oordoppen in, zetten onze oogmaskers op en vielen in slaap…. om vrijdagochtend om half 8 wakker te worden aan de voet van de berg van ons skigebied; Paradiski. Na 23 haarspeldbochten kwamen we uitgerust aan in het dorpje Plagne Soleil. We werden opgevangen door Koen, de reisleider van Sunweb. We konden ons omkleden in een gesloten bar waar we ook onze spullen konden laten staan totdat we konden inchecken. De uitnodigende, maar toch wat muffe geur van piste-zweet en opgedroogd bier zorgden ervoor dat we helemaal klaar waren om aan onze vakantie te beginnen. En zo stonden we om 10.00 uur uitgerust en wel op de piste!

La Plagne

La Plagne is een skigebied in de Franse Alpen. Samen met Les Arcs vormt La Plagne het gecombineerde skigebied Paradiski. Met de in totaal 425 km piste en 143 liften behoort het skigebied Paradiski tot de top 3 van ’s werelds grootste skigebieden. De verschillende wintersport dorpjes, welke allemaal aan de piste liggen, zijn met elkaar verbonden door de skiliften en gratis pendelbussen. Vanuit ons appartement, Le Cervin, konden we dus direct de piste af, ideaal!
Voor ons beginners waren er meer dan genoeg groene en blauwe pistes (170 km!), maar ook voor de ervaren skiërs en boarders is er genoeg te beleven (166 km rode pistes, 89km zwarte pistes, funpark en een half pipe). De meeste blauwe pistes zijn lekker breed en het uitzicht is prachtig. Bovenaan de Roche de Mio, op 2715 meter, keken we ver uit over een wit wolkendek doorbroken door gigantische witte brengen. Door dat uitzicht voel je je erg klein, maar tegelijkertijd groots. Je gaat immers de pistes bedwingen, helemaal tot beneden toe!

Roche Mio

Après-ski/ Franse vriendelijkheid

Naast de goede verzorging van Sunweb en geweldige pistes was er ook een minpuntje: De Franse onvriendelijkheid. Bij de receptie van ons appartement werden we met erg veel moeite en na lang wachten erg onvriendelijk geholpen. Ook in de restaurants kon de bediening nog veel leren over klantvriendelijkheid.
La Plagne is niet de beste plek voor het après-ski, maar gelukkig kwamen we daar ook niet voor. Wel zijn er genoeg leuke restaurantjes en barretjes te vinden waar toch gezellig is. De echte Franse Raclette besloten we toch maar over te slaan na de overweldigende zweetvoet-geurende kaas te hebben geroken. Met heerlijk vlees op de Franse Pierrade (steengril) en tartiflette (gegratineerde aardappelen met spek) hebben we toch genoten van de Franse keuken. Ook erg leuk was de bar l’Igloo Igloo, waar we heerlijke cocktails dronken tussen de (pluche) ijsberen en pinguïns.

Zondagavond om 8 uur werden we weer door de reisleider op de bus terug naar Nederland gezet. Al met al hebben 3 volle dagen op de piste gestaan, genoten van de sneeuw, de zon en de biertjes!

Schade aan de portemonnee per persoon:

  • Sunweb (verblijf, skipas en busreis): 292 euro
  • 3 dagen Lunch, diner en drankjes op de pistes: 150 euro
  • 1,5 uur les: 33 euro

Totaal: 475 euro voor heel veel sneeuwpret!