Fotograferen als een fotograaf? Met deze 3 tips schiet je de mooiste plaatjes

Foto’s, we maken er dagelijks tientallen van. Met de telefoons in de aanslag benaderen we onze onderwerpen in een mum van tijd en schieten we een plaatje om te delen via Whatsapp, of voor plaatsing op bijvoorbeeld Instagram. Maar wat maakt het nu precies dat foto’s van fotografen zo fijn zijn om naar te kijken? En hoe zorg je dat jouw foto’s er net zo tof uit komen te zien? Met deze tips schiet jij binnenkort plaatjes als een ware fotograaf.

Regel van derden

De regel van derden – oftewel “rule of thirds” – is een regel die je direct kunt uitproberen. En de regel van derden is niet voor niets een compositieregel die veelvuldig wordt toegepast door fotografen. Hij zorgt er namelijk voor dat jouw foto’s meer opvallen en interessanter zijn om naar te kijken. Maar hoe pak je dit aan? Neem je camera in de handen en schiet een foto van een hond of kat. Voor je daadwerkelijk de plaat vastlegt, kijk je op je scherm en verdeel je de afbeelding in 9 gelijke vlakken. Veel camera’s bieden deze optie automatisch en ook smartphones laten de 9 vlakken zien. De plekken waar de diverse lijnen elkaar raken noemen we aandachtspunten. Zorg ervoor dat jouw onderwerp – in dit geval het dier – op zo’n kruispunt komt te staan en leg het beeld vast. Je zult zien, het vormt een interessanter beeld dan wanneer het onderwerp midden in beeld staat.

Spelen met het diafragma

Wil jij een professioneel ogend portret maken met het onderwerp goed aanwezig op de voorgrond en een blurry decor? Dat klinkt wellicht ingewikkeld, maar is het absoluut niet! Kies voor de diafragmavoorkeuzemodus op jouw camera. Wanneer je deze modus kies kun je met het diafragma gaan spelen om het juiste resultaat te krijgen. De diafragma wordt weergegeven in een f-getal. Het f-getal zegt iets over de scherpte, maar ook over de diepte (de afstand van het voorwerp tot je oog). Kortom, het bepaalt wat er in de foto scherp is en wat niet. Hoe hoger het f-getal is, bijvoorbeeld 8,10, 11, hoe meer scherpe dingen er in je foto zichtbaar is. Hoe kleiner het f-getal, hoe onscherper de achtergrond van jouw hoofdonderwerp.

Bewegen, bewegen, bewegen

Soms is de beste hoek niet de meest comfortabele, maar alles voor het perfecte plaatje toch? Wees niet bang om ergens op te klimmen of juist om op de grond te gaan zitten of zelfs liggen om die foto te maken. Daarvoor dien je jouw gêne wel even volledig aan de kant te zetten. Van een liggende fotograaf in het straatbeeld zal menig voorbijganger natuurlijk wel een beetje gek opkijken.