Formentera, een verrassend Spaans eiland

Formentera, ooit wel eens van gehoord? Vaak wordt over het eiland gesproken als het kleine zusje van Ibiza. Het is namelijk het kleinste eiland van de Spaanse Balearen, een eiland zonder vliegveld, gelegen naast het bekende party eiland. Een 35 minuten durende boottocht brengt je vanaf Ibiza naar de Puerto van Formentera. Daar waar het avontuur kan beginnen. Waarom je de oversteek eens zou moeten maken? Je leest het hier.

Top 10 stranden

Zodra je de ferry afstapt overvalt je een oase van rust in een wonderlijk natuurschoon. Formentera staat bekend om zijn lange witte zandstranden en je waant je dan ook praktisch in het Caribische gebied. En dit natuurschoon blijft niet onopgemerkt. Het strand van Playa de Ses Illetas op het noorden van het eiland wordt vaak genoemd in de top 10 van mooiste stranden in Europa. Het langgerekte witte zandstrand omringd met azuurblauw water is dan ook een must-see op het eiland. Dat helder blauwe water? Dat wordt geregeld door het plantje posidonia, een zeewiergras dat het zeewater filtert. En zo is er nog veel meer over de natuur te leren op Formentera.

Eropuit in de natuur

Op Formentera is het heerlijk uitrusten en het eiland is dan ook absoluut geen party island zoals Ibiza. Kijk je er naar uit om dagenlang te relaxen op mooie stranden, heerlijk te eten in goede restaurants en activiteiten in de natuur te ondernemen? Dan zit je op Formentera helemaal goed! Het eiland is slechts 82km2 en is eenvoudig met de fiets te verkennen. Maar als je het echt Formentera-style wilt doen, dan huur je een scooter of mehari voor een dagje. Lekker touren, afgewisseld met leuke activiteiten. Wat dacht je van paardrijden over het strand? Of suppen en kayakken op zee?

Eco-chic

Formentera is dus heerlijk rustig en dat betekent dat je er geen massatoerisme tegenkomt. Verblijven doe je in kleinschalige boutique hotels of vakantievilla’s. Leuk detail: van de lokale overheid mag er geen enkel hotel meer bijgebouwd worden. Bestaande hotels mogen wel gerenoveerd worden naar meer ‘eco chic hotels’. Iets wat dan ook veel wordt gedaan! Eco-chic is een totaal nieuwe verantwoordelijke manier van reizen die luxe, ontspanning en het zorgen voor de natuur combineert. Sounds good, niet? Het meest recent geopende hotel is het Teranka hotel dat met zijn 35 kamers verscholen ligt tussen de duinen. Een perfect voorbeeld van de verfijnde eenvoud waar Formentera voor staat.

Laid Back Pueblo sfeertje

De dorpen van Formentera hebben de pittoreske uitstraling van de traditionele Spaanse ‘pueblo’ behouden. Sommige gebouwen dateren zelfs nog uit de 14e eeuw! Nergens op het eiland vind je hoogbouw of grote winkels. Nee op Formentera draait alles om sfeervolle kleine boetiekjes waar interieuritems, linnen zomerjurkjes, sieraden en handgemaakte sandalen worden verkocht. Op weg naar de vuurtoren passeer je bijvoorbeeld het Atelier Majoral van ontwerper Enric Majoral. Zijn sieraden worden door veel vrouwen wereldwijd gedragen. Een spectaculaire zonsondergang meemaken? Strijk dan neer in het dorpje Pilar de La Mola. Dit kleine plaatsje – en zijn omgeving – is dé locatie voor de mooiste plaatjes.

Unieke charme

Rust en kwaliteit, dat is wat je kunt verwachten wanneer je een vakantie naar Formentera boekt. Van de kleinschalige hotels tot de mediterrane restaurants waar met lokale en verse ingrediënten wordt gekookt. Op Formentera ben je even weg van de ‘bewoonde’ wereld‘ en laad je je batterij weer helemaal op. Kijk voor meer informatie over deze bestemming op de website van het eiland: www.formentera.es