Foods & Drinks in het mooie Friesland

2 weken geleden kon je al lezen hoe ontzettend leuk en afwisselend Friesland was. Nou…..je kunt er dus ook ontzettend lekker eten en drinken! We gaan je hieronder de écht toffe en lekkere adresjes vertellen! We begonnen ons Friesland avontuur in Appelscha bij Herberg het Volle Leven, waar de lieve Yt trotse eigenaresse van is.

Met haar eigen moestuin (een tikkeltje groter als de gevalletjes Albert Hein) kookt Yt daar graag voor haar gasten. Volledig biologisch en vegetarisch. Het is écht niet erg lieve mensen om je vlees of vis daarvoor te laten staan. Yt laat je je biefstukje graag vergeten met haar hemelse creaties. Check het receptje hieronder voor gegarandeerd succes bij je gasten:

Tomatenmousse met een kletskop van parmezaanse kaas

Breng 2,5 dl sap van (verse) tomaten met 2 dl sherry aan de kook, voeg een gesnipperd sjalotje toe en laurier, een flinke bos fijn gesneden peterselie en 3 takjes fijn gesneden verse basilicum. Voeg 6 gr agar-agar toe en kook alles 5 minuten goed door. Breng verder op smaak met peper, zout en tabasco. Laat afkoelen tot het moment dat de agar-agar stijf begint te worden. Goed blijven roeren en 2,5 dl crème fraiche toevoegen. Dit storten in 4 vormpjes/ timbaaltjes (waar ze weer goed uit te halen zijn) en laat verder in de koelkast afkoelen en opstijven.

Snij verse tomaten in tweeën en bestrijk ze met knoflookolie, zeezout en Provençaalse kruiden. Laat deze voor 1,5 uur in een oven van 120 graden voor de helft indrogen.

Rasp 100 gram Parmezaanse kaas. Bestrijk bakpapier met boter en verdeel de kaas als een kletskop in 4 porties. Bak dit af in een 200 graden warme oven voor 7 a 8 minuten.

Een bedje van sla besprenkelen met een beetje olijfolie en citroensap, mousse storten en hierop leggen. De kletskop daar weer boven op en af maken met een in de oven gegaarde tomaat en een takje verse basilicum……….. eet smakelijk!!

www.hetvolleleven.nl

Leafs

Ben je ’s middags (of ’s avonds) in de buurt van Appelscha en wil je echt lekker en gezellig uit eten, breng dan zeker een bezoekje aan Brasserie Restaurant Leafs. Met een onwijze passie voor streekgebonden seizoensproducten hebben ze hier een mooie kaart die 4 keer per jaar wisselt. Wij werden verblijd met een heerlijke champignonnensoep met zomertruffel, een, ik mag wel zeggen, hemelse hamburger en aangezien we eigenlijk geen tijd meer hadden voor het toetje (balen!) hebben we van de chef tóch een stukje huisgemaakt echt Fries suikerbrood mee gehad. Om je vingers bij af te likken. Je vindt de gezellige Brasserie aan de Boerestreek 1 in Appelscha, telefoonnummer: 0516-431588.

Leafs

Stenden

Eenmaal aangekomen in de grote stad, Leeuwarden, verbleven we voor de overnachting in Hotel Stenden. En daar werden we ’s avonds ook voor het diner verwacht. In het restaurant van het hotel, Wannee. Leuke bijkomstigheid is dat het hotel en restaurant gerund wordt door studenten van de bijbehorende Stenden Hogere Hotelschool en die gasten er dus alles aan doen om je zo goed mogelijk van dienst te zijn. Met veel passie vertellen ze over het keuzemenu (je kunt kiezen vanaf 3 gangen tot en met 7), het wijnarrangement wat erbij hoort, de verrassende amuses en tussengerechtjes en krijg je op verzoek zelfs de receptjes van de stuk voor stuk heerlijke gerechtjes mee naar huis. Leuke combi’s (denk aan groene thee ijs) en de gefrituurde sushi rijst ga ik zeker een keer proberen thuis! Zeker een aanrader dus om te aan eten. Ps…….Ook het ontbijt de volgende dag is voortreffelijk door haar ruime keus aan verse, biologische producten.

Barrevoets

In de leukste winkelstraat van 2010 vind je een knus tentje met de naam Barrevoets. Fris, biologisch en bekend vanwege hun heerlijke smoothies en killer cappuccino’s. Met speculaaskruiden, kaneel, schuddebuikjes (van die mini pepernootjes) en waarschijnlijk nog wat geheime ingrediënten was de cappuccino echt top! Maar zeker ook de verse broodjes met allemaal home made toppings zijn zeker de moeite waard.

Friese Food Tour van WEareGRUTSK

Ga op culinaire ondekkingsreis door Leeuwarden. Tijdens de Friese Food Tour van WEareGRUTSK staan de leukste adresjes en lekkerste Fryske specialiteiten centraal, zoals sûkerbôle en Beerenburg. Deze tocht smaakt naar meer en geeft vermaak aan grote en kleine gezelschappen. Je krijgt een stempelroute kaart van de stad (inclusief dé hotspots) en die voert je langs al die Friese lekkernijen. Helaas hebben wij hem niet kunnen doen, omdat op zondag veel van de winkeltjes dicht waren, maar het is zeker een heel goed excuus om nog een keer terug te gaan naar Friesland. Want Friesland is gewoon top!