Filipijnen: de rijstvelden van Northern Luzon

Wie aan de Filipijnen denkt ziet waarschijnlijk beelden voor zich van tropische stranden omringd door palmbomen, grenzend aan azuurblauwe wateren. Maar het land bestaande uit meer dan 7.000 eilanden (!) herbergt ook wonderschone berglandschappen en sprookjesachtige rijstterrassen. De rijstterrassen van Banaue (ba-nau-ie) staan niet voor niets op de UNESCO werelderfgoedlijst. Een welkome afwisseling van het snorkelen en luieren aan het strand. Vanuit Manila brengt een bustocht van ruim 9 uur je naar de provincie Northern Luzon. Daar verschuilen de dorpjes Banaue en Batad zich tussen groen beboste bergen.

Filipijnen: de rijstvelden van Northern Luzon
Banaue, eindstation van de nachtbus

Kronkelende bergroute

Dat je een bezoek wilt brengen aan de veelbesproken rijstterrassen is zeker, maar kies je voor een verblijf in Banaue of ga je verder offroad en slaap je middenin het verborgen rijstdorpje Batad? Na wat research online kom je erachter dat er na Banaue, daar waar de nachtbus stopt, meer onontgonnen gebied verscholen gaat. Hoewel Banaue de reiziger genoeg te bieden heeft op het gebied van accomodaties, restaurants en tours, zal de meer gevorderde reiziger nog verder offroad willen. De nachtbus vanuit Manila arriveert in de ochtend in Banaue, waar er in alle vroegte hordes tricycle chauffeurs staan te wachten om je naar je accommodatie te brengen. Voor zo’n P200 word je voor de deur afgezet na een avontuurlijk ritje over kapotgereden paden. In de verschillende hotels worden wandeltochten door de rijstvelden met een gids aangeboden. Hier verdienen de lokale jongeren hun geld mee, dus boek er zeker een als je de lokale economie een beetje te sponsoren.

Filipijnen: de rijstvelden van Northern Luzon
Bovenop de Jeep van Banaue naar Batad

Met de jeep(ney) naar Batad

Besluit je toch om te verblijven in Batad? Een jeepney of truck brengt je tot vlakbij het dorp. Er rijden publieke jeepneys op vaste tijdstippen van Banaue naar Batad. Voor zo’n P300 ben je dan klaar. Het guesthouse waar je in Batad verblijft zal wellicht een privé taxi aanbieden voor P1500 (zo’n 27€). Hoewel dit aanzienlijk duurder is, zit je niet hutjemutje bovenop elkaar in een jeepney en ben je niet gebonden aan vaste tijden. Wat mij betreft dan ook een prima investering, al voel je je wel een rijke westerling. Klim bovenop het dak voor een spectaculair uitzicht over de bergen en rijstvelden, tijdens een rit die zo’n 40 minuten duurt. Verbaas je onderweg niet wanneer hele weghelften geblokkeerd zijn. De hevige regenbuien zorgen regelmatig voor genadeloze land slides.

Local aan het werk in de velden
Filipijnen: de rijstvelden van Northern Luzon
Steile terrassen

Wandelen door de rijstterrassen

Eenmaal in Batad aangekomen, althans bij de weg die plots ophoudt, wandel je met je backpack de jungle door, langs rijstterrassen steil naar beneden. Verwachtingsmanagement: het is een pittige wandeling en mocht je hoogtevrees hebben, dan zul je op z’n minst een aantal vlinders voelen. Maar het is het waard! Bij het Batad Transient House word je hartelijk ontvangen en plof je neer op een van de houten banken om even bij te komen en je te vergapen aan het verpletterende uitzicht. Geniet van een Filipijns home-cooked meal en verzamel al je energie voor een wandeltocht door de terrassen. Rondom Batad en Banaue zijn er verschillende uitzichtpunten waar wandelingen naartoe gaan, een gids zal je helpen bij deze plekken te komen. Pas je wandeling aan op jouw conditieniveau, anders gaat het je vies tegenvallen.

Filipijnen: de rijstvelden van Northern Luzon
Batad viewpoint 1
Batad village

Trappen naar de hemel

De rijstterrassen van Banaue – de trappen naar de hemel – werden in 1995 toegevoegd aan de UNESCO werelderfgoedlijst. De terrassen werden volgens sommige onderzoekers zo’n 2.000 jaar geleden door de voorouders van de Igorot-bevolking aangelegd in de provincie Ifugao. Met de hand. In de eeuwen die volgenden vestigden steeds meer mensen zich in dorpjes zoals Banaue en Batad, waar de jongere generaties tegenwoordig hun geld verdienen met lokale horeca en op toerisme gerichte voorzieningen. Omdat de meer dan 250 km2 terrassen de natuurlijke vorm van de bergen volgen, gaan ze praktisch op in de omgeving. Dit levert spectaculaire vergezichten op en bijzondere uitdagende wandelingen naar de daarvoor aangewezen uitkijkpunten. Wandel naar de diverse uitkijkpunten op de terrassen, maar vergeet ook niet de Tappiya waterval mee te nemen. In voor een frisse duik? Dat kan! Blijf wel op veilige afstand van waar het water naar beneden klettert. We willen niet dat jou iets overkomt.

Filipijnen: de rijstvelden van Northern Luzon
De Tappiya waterval bij Batad

Reisinformatie

Vanuit Manila gaan er dagelijks nachtbussen van Ohayami Trans naar Banaue. Besluit je niet in Banaue maar in Batad te verblijven, stap dan in de publieke jeepney of regel een pick up door jouw hotel. De beste reistijd voor een bezoek aan de rijstterrassen is april t/m juni, maar ook in oktober en november is het er groen.

Doorreis

Wij reisden na ons verblijf in de bergen door naar Palawan. Hier verbleven we op het spectaculaire eilandje voor de noordkust: Darocotan. Lees hier meer over het hotel dat je móet boeken wanneer je naar de Filipijnen reist.

Fotocredits: ©Bert Photography