Feitjes over Moederdag die je nog niet kende

Moederdag, een dag waarop we alle moeders in Nederland eens flink in het zonnetje zetten. Maar hoe is die dag eigenlijk tot stand gekomen? En is het meer dan alleen een dag van chocolade cadeaus, tekeningen en ontbijtjes op bed? Wij gingen op onderzoek uit: feitjes over Moederdag die je nog niet kende.

Zo ontstond Moederdag

In 1925 werd Moederdag voor het eerst gevierd in Nederland. Het zal niet echt als een verrassing komen, maar ook deze traditie is komen overwaaien uit Amerika. Daar wordt Moederdag al sinds 1908 in zijn huidige vorm gevierd en kreeg de dag in 1914 zelfs de status van nationale feestdag. In Nederland vieren we net als de Amerikanen Moederdag op de tweede zondag van mei. Er zijn echter ook landen waar Moederdag op compleet andere data valt. Zo wordt Moederdag in Noorwegen iedere tweede zondag in februari gevierd en in België zelfs in augustus. Toch is Moederdag niet in Amerika bedacht. De viering kent waarschijnlijk zijn oorsprong in het oude Griekenland, waar niet per se gewone moeders in het zonnetje werden gezet, maar de moeder der goden – Rhea – werd geëerd en in de katholieke kerk wordt natuurlijk al eeuwen Maria vereerd.

Feitjes over Moederdag die je nog niet kende

Moederdagcadeaus

Moederdag is de uitgelezen kans om moeders in onze omgeving – en in het specifiek je eigen moeder – in het zonnetje te zetten. Zo maken kinderen op school mooie kunstwerkjes en kopen we massaal cadeaus in om onze moeder te verwennen. Eén van de meest populaire cadeaus voor Moederdag is een bos bloemen, maar ook moederdag chocolade, een parfum of een lekkere lunch worden graag gegeven. In 2015 heeft Panelwizard een onderzoek uitgevoerd onder 1.794 respondenten over Moederdag. Daaruit kwam naar voren dat meer dan 63% iets koopt voor deze dag en dat aan een cadeau gemiddeld € 26 wordt uitgegeven. Mannen geven meer geld uit aan een cadeau voor hun moeder: gemiddeld € 31. Check onze Moederdag giftguide voor cadeauinspiratie.

Feitjes over Moederdag die je nog niet kende

Een moederdag zonder moeder

Helaas kan niet iedereen in mei Moederdag vieren met zijn of haar moeder. Sommigen zijn niet met haar opgegroeid, anderen zijn hun moeder (kort geleden) verloren. En dan kan een feestdag als Moederdag knap lastig zijn. Zeker de allereerste Moederdag zonder moeder kan confronterend zijn, de scherpe randjes van het verdriet zijn er nog niet af. Laten we met z’n allen omkijken naar diegene die niet het geluk hebben hun moeder in hun armen te kunnen sluiten die dag. Maar laten we vooral alle moeders vieren!