Feit of fabel: de waarheid over je (hoofd)huid

Is iedere dag warm douchen goed of slecht? Krijg je van extra veel water drinken een stralende huid? En gebruik je conditioner op de hoofdhuid? Er bestaan veel misvattingen over wat er nou wel en niet goed is voor je huid, blijkt uit onderzoek van dermatoloog Marjolein Leenarts onder meer dan duizend Nederlanders. Marjolein Leenarts bevestigt of ontkracht voor eens en altijd een aantal van die misvattingen.

Goed of slecht? Iedere dag je haren wassen

Maar liefst 82 procent van de Nederlanders (!) denkt dat iedere dag je haren wassen niet goed is voor je hoofdhuid. Toch trekt 2/3 zich daar niets van aan. Slechts twee procent van de Nederlanders is actief bezig met de no poo method, wat betekent dat zij überhaupt nooit hun haren wassen. Leenarts: “Elke dag je haren wassen, is niet per se slecht voor je hoofdhuid. Wel is het slecht voor je hoofdhuid als je al een droge hoofdhuid hebt. In de winter loopt het aantal mensen met een droge hoofdhuid vaak op. Een derde van de Nederlanders geeft aan een droge hoofdhuid te hebben. Voor die groep mensen kan het verstandig zijn om juist minder hun haren te wassen met shampoo. Het klinkt tegenstrijdig, maar water droogt de hoofdhuid juist uit. Na een bad of douche verdampt het water en trekt zo vocht mee uit de huid. Het gebruik van shampoo maakt het alleen maar erger, omdat de eigen beschermende vette laag daarmee wordt aangetast.”

Goed of slecht? Iedere dag onder de douche

Driekwart van de Nederlanders is ervan overtuigd dat elke dag douchen niet goed is voor de huid. Tachtig procent denkt daarnaast dat van te warm douchen de huid uitdroogt en bijna zeventig procent denkt dat koud douchen goéd voor de huid is. Mensen zijn er heilig van overtuigd dat warm douchen per definitie slecht is en koud juist goed. De realiteit is iets genuanceerder. Leenarts: “Zestig procent van de Nederlanders heeft in de winter een droge huid en voor hen is het inderdaad niet slim om iedere dag onder een kokendhete douche te staan. Mijn advies is daarom om ook deze winter eerder lauw te douchen dan heet. Dit is beter voor de huid en nu met de hoge energieprijzen ook weer een mooie opsteker voor de portemonnee.” 

Goed of slecht? Conditioner op de hoofdhuid

28 procent van de Nederlanders gebruikt conditioner op de hoofdhuid, terwijl dat juist averechts werkt. Het gebruik van conditioner op de hoofdhuid zorgt er namelijk voor dat je hoofdhuid en haar vetter worden. “Vervolgens moeten mensen hun haar weer vaker wassen. Het is écht de bedoeling dat je conditioner alleen op de punten gebruikt. Dit deel van het haar is het oudst en meest beschadigd en heeft daarom de meeste verzorging nodig. Beperk je dus echt tot dat deel van het haar”, aldus Leenarts. Shampoo is daarentegen juist wel belangrijk voor de hoofdhuid. 85 procent van Nederland gebruikt shampoo al van de kruin tot de puntjes. Toch wordt de hoofdhuid ook vaak nog vergeten, terwijl deze juist belangrijk is. Weer iets (nieuws?) geleerd..

Goed of slecht? Water drinken voor een stralende huid

Ruim driekwart van de Nederlanders denkt dat extra water drinken een droge huid voorkomt. We moeten je helaas uit deze droom helpen! Water drinken is vooral erg goed voor je lichaam, maar een droge huid wordt er niet opeens minder droog van. Water is betrokken bij veel belangrijke processen in je lichaam, zoals zweten, speekselvorming en de spijsvertering. Bij een droge huid is er echter sprake van een beschadigde huidbarrière, water heeft geen effect op het herstel hiervan. Je plast en zweet het gewoon weer uit.