Favoriete groenten en fruit van de lente & wat je ermee kunt doen

De lente is mijn lievelingsseizoen. Ein-de-lijk weer langer licht, ein-de-lijk wat vitamine D op dat gezicht en ein-de-lijk op mijn fietsje, met-zonder jas, op zaterdagochtend naar de markt. Weggedoken in een wollen sjaal en oorwarmers is dat toch een stuk minder gezellig. Met welke seizoensgroenten en -fruit ik deze lente mijn boodschappenmandje vul lees je hier. 

Ik heb radijsjes, hele mooie

Waar in de herfst en winter de pompoen, knolserderij, peer en boerenkool de marktkramen domineren, zie je in de lente veel meer verschillende kleuren: van rabarber en aardbei tot radijs en waterkers, maar vergeet ook de asperge niet. Lekker! Dit zijn ook meteen onze favorieten van de lente, die afgelopen zaterdag in ons mandje belandden. Met deze 5 soorten groenten en fruit als basis tover je een lekker licht lente-menu op tafel.

Win-win!

Naast dat producten uit het seizoen smaakvoller en gezonder zijn en beter passen bij het huidige weer, is het ook beter voor het mileu om te kiezen voor seizoensgroenten- en fruit. Zeker als je kiest voor biologisch en direct van de boer. Je helpt mee aan het verminderen van de Co2 uitstoot, omdat er een stuk minder transport en energie, van bijvoorbeeld kassen of koelingen, bij komt kijken. Chemische bestrijdingsmiddelen worden vrijwel niet gebruikt op biologisch en lokaal geteelde groeten en fruit, wat beter is voor het milieu, maar ook voor jou. Ook belangrijk: de boer krijgt een eerlijke prijs voor waar ie zo hard voor gewerkt heeft. Win – win! Laat die supermarktgroenten en -fruit uit Spanje, Zuid-Afrika of weet-ik-veel-waar vandaan voor wat het is en sleep jezelf met je boodschappenmandje naar de markt. Mag je jezelf daarna trakteren op een welverdiend terrasje..

Seizoensgroenten en -fruit voor de lente

Oke, dat lente-menu dus..

Bij de lente hoort een licht menu met frisse smaken. Dit 3-gangen menu is een verzameling van onze favoriete lente-recepten (van onze favo foodblfoggers), gemaakt met onze lievelings lente-ingredienten (ha- dat rijmt). We weten zeker dat je hiermee de lentekriebels wel aanwakkert bij je vrienden, familie of lover.

Ons favoriete lente-menu:

Voor: Start met deze salade van radijs en waterkers van Elleeten.nl. De citroen maak het gerecht extra fris.

Hoofd: Apserges worden niet voor niets het witte goud genoemd. Ze zijn er maar heel even dus you better make the most out of it! Asperges op traditionele wijze is lekker, maar wil je wat bijzonders? Dan is dit recept van Culy.nl een aanrader: Asperges met burrate en dukkah.

Na: Rabarber en aardbei zijn een gouden koppel. Een perfect voorbeeld van great alone, but better together. Deze Rabarber-aardbeicrumble van Oh My Foodness maakt het koppel the best ever.

Ow ja, en zorg dat je naast de ingrediënten in je mandje nog plek overhoudt voor een bosje narcissen of tulpen voor op tafel. En vergeet die fles(sen) Chardonnay niet- maar daar zijn we niet bang voor. Bon Appétit!

Seizoensgroenten en -fruit voor de lente: asperges

Benieuwd welke groenten- en fruit bij welk seizoen horen? Check dan deze handige lijst van Velt.be.