Emilie Sobels heeft een duidelijke missie: vrouwen en hun talenten meer zichtbaar maken

POWERVROUWEN, een serie van en over inspirerende vrouwen. Of ze nu een eigen onderneming hebben, een toffe creatieve duizendpoot zijn, supermama zijn of een eigen verhaal hebben: van deze vrouwen wil je meer weten. Inspirerende verhalen die alles te maken hebben met dromen najagen en het leven vieren, maar hoe doen ze dat? En wat is hun levensmotto? Wij dronken een bak koffie met ze en duiken in hun verhaal..

Emilie Sobels (35) woont samen met haar verloofde Thom en hun zoontje Beer in onze mooie hoofdstad. Naast het afstruinen van Pinterest voor fijne interieur inspiratie, weekendjes weg in Nederland met het gezin en wijn- of margarita-avonden met vriendinnen, stort ze zich vol overgave op haar bedrijf Workmode én organiseerde ze dit jaar samen met haar team alweer de 4e editie van hét business event voor vrouwen in Nederland: ‘The Self-Made Summit’. We spraken Emilie over haar torenhoge ambities en hoe ze haar werk combineert met het kersverse gezinsleven.

Waar kunnen mensen jou van kennen?

Mensen kunnen mij kennen als oprichter van Workmode: we hebben 5 coworking spaces in Nederland, een eigen fotostudio in Apeldoorn en organiseren elk jaar The Self-Made Summit, hét grootste business evenement voor vrouwen met ambitie. Verder schreef ik ook nog eens 3 boeken. Wellicht heb je er één van gelezen? In mijn vrije tijd vind ik het heerlijk om me bezig te houden met ons altijd veranderende huis in Amsterdam en dat, samen met mijn ondernemersavonturen, deel ik graag op social media (@emiliesobels).

Emilie Sobels ©Daisy fotografie

Waar sta je op dit moment in het leven?

Anderhalf jaar geleden ben ik moeder geworden van ons zoontje Beer en mag ik ervaren hoe het moederschap en het ondernemerschap hand in hand gaan. Met genoeg uitdagingen, maar ook met veel plezier, want ik hou wel van een dynamisch leven waarin Thom en ik samen zorgen voor de juiste balans tussen genoeg tijd met het gezin en allebei ook lekker knallen op de zaak. Zakelijk gezien staan we met Workmode aan de vooravond van heel veel mooie ontwikkelingen met het bedrijf, maar daarover kan ik nu nog niet te veel loslaten. To be continued dus 😉 

The Self-Made Summit ©Daisy fotografie

Wat zijn jouw dromen op persoonlijk en zakelijk vlak?

De ambitie is groot: met The Self-Made Summit zouden we graag nog verder groeien, door nog meer bezoekers te kunnen inspireren. We hadden afgelopen editie 750 bezoekers maar we zouden op 14 maart 2024 (de nieuwe editie, pre-sale tickets zijn net in de verkoop!) graag nog veel meer vrouwen laten deelnemen. Daar liggen wat organisatorische uitdagingen, maar ik weet zeker dat we die wel zullen tackelen. Daarnaast ligt er de wens om met onze coworking locaties de nieuwe tijd van co-working en co-learning verder te gaan verkennen. De eerste stappen daarin zijn gezet: zo werken we samen met partner organisaties Startupbootcamp en Equals aan Momentum, ons eigen accelerator programma waarin we vrouwelijke ondernemers klaarstomen om hun ondernemerswensen te realiseren. En daarnaast ligt er nog veel meer moois op de plank!

Ik ben ervan overtuigd dat als we meer vrouwen zichtbaar maken, we een nieuwe generatie vrouwen klaarstomen, eentje die zich kan identificeren met deze rolmodellen en daardoor gaat geloven in zichzelf.

Persoonlijk en zakelijk loopt bij ons thuis naadloos in elkaar over: Thom is ook ondernemer en tijdens vakanties of ‘s avonds vinden we het dan ook niet erg als een van de twee nog even het een en ander moet regelen en de laptop openslaat. Beer gaat ook wel eens mee naar kantoor, vooral op dagen dat we de handen uit de mouwen moeten steken. Op zulke dagen dartelt hij vrolijk om ons heen en is hij de sfeermaker. Dromen hebben we allebei natuurlijk, maar op dit moment zijn we ook gewoon ontzettend happy met elkaar en hoe we het met elkaar allemaal bolwerken. 

Emilie met haar compagnon Stephanie Knoors ©Daisy fotografie

Wat is de mooiste, pijnlijkste, grootste les die je tot nu toe in het leven hebt geleerd?

Na eerst 6 jaar bij een snelgroeiende startup te werken en daarna 8 jaar ondernemerschap, zijn er bijzonder veel pijnlijke én mooie lessen geweest. Maar ik denk dat de les die me het meeste bijblijft is: springen! Ook op momenten dat het doodeng is toch gewoon je gut feeling volgen en in het diepe springen. Uiteindelijk maak je nooit echt de verkeerde sprong, want stilstaan vind ik meer zonde. Die grote, spannende stappen lijken bovendien op het moment zelf vaak extreem, maar zijn als je terugblikt vaak gewoon de volgende stap in je carrière. En uiteindelijk gaat nooit iets helemaal zoals je het uitdenkt. Op zo’n moment helpt het mij te relativeren: wat is het ergste dat er kan gebeuren? 

Welk taboe zou jij willen doorbreken?

Met Workmode zijn we dagelijks bezig met de verbetering van de positie van vrouwen in het zakelijke landschap. Dat doen we op zoveel verschillende manieren, maar het creëren van rolmodellen en het delen van kennis is daarin de rode draad. Ik ben ervan overtuigd dat als we meer vrouwen zichtbaar maken, we een nieuwe generatie vrouwen klaarstomen, eentje die zich kan identificeren met deze rolmodellen en daardoor gaat geloven in zichzelf. Zo komen er steeds meer succesvolle vrouwen en dat is voor de economie en de maatschappij een belangrijke ontwikkeling. 

©Daisy fotografie

Wat is jouw levensmotto?

Pluk de dag. Elke dag opnieuw probeer ik zoveel mogelijk te lachen en zoveel mogelijk kleine momenten van geluk te ervaren. Ik ben gezegend met een groot optimisme en veel positiviteit en daar ben ik me bewust van. Zo probeer ik van iedere prikkel intens en bewust te genieten – van de vogels die vrolijk fluiten als ik wakker word tot aan de quality time met mijn zoontje voor hij naar bed gaat. En als het teveel prikkels zijn, kies ik bewust voor tijd voor mezelf: even in bad, zonder muziek of Netflix, maar gewoon even alleen met een kaarsje aan en mijn gedachten. Dat lukt niet vaak, maar soms moet het wel echt om dit tempo vol te houden.

Welk advies zou jij jouw jongere ik geven?

Geloof in jezelf. De super onzekere 16-jarige Eem voelde diep van binnen wel dat er veel meer was dan dat schoolplein waar ze elke dag weer vol onzekerheid overheen liep, maar het was fijn geweest als ik mezelf toen kon laten zien dat dit ook écht zo was. Na mijn schooltijd had ik het gevoel dat de wereld voor me openlag en er zoveel kansen waren om het leven zo vorm te geven zodat ik er echt alles uit zou halen. Dat begon voor mij bij het leven in al haar mogelijkheden te omarmen en opnieuw, in het diepe springen. Nieuwe mensen ontmoeten en nieuwe dingen proberen. Er is zoveel waar je energie uit kunt halen!

Benieuwd naar The Self-Made Summit van 2024? Check de website voor het laatste nieuws.

Header foto: ©Daisy fotografie