Eilandhoppen in Griekenland: Lefkas

Onze Zoë ging op reis naar de Griekse eilanden. Om zoveel mogelijk van de Griekse cultuur te snuiven hopte zij van eiland naar eiland. Van Lefkas tot Kefalonia en van verse Griekse salades tot gyros en de vangst van de dag uit de azuurblauwe zee. Lees hier al haar avonturen tijdens het eilandhoppen in Griekenland. In dit artikel staat eiland Lefkas in de picture.

Eilandhoppen in Griekenland, next stop

Lefkas.. De plek waar we geweldig genoten hebben, maar ook veel te weinig foto’s hebben gemaakt! Ik zeg het maar vast. Sorry, het spijt me. Goed. We vertrekken ’s morgens vroeg, nadat we de auto hebben ingeleverd, met de bus naar Fiskardo. Vanaf de havenstad Fiskardo in Kefalonia – wat ook zeker een bezoek waard is – vertrekken we met de ferry naar het volgende eiland, Lefkas. Dit keer zonder tussenstop, wel zo fijn. We hebben geluk met de zoektocht naar een auto. Na een paar adresjes hebben we beet en fixen we een huurauto voor de komende dagen. We gaan het eiland ontdekken!

Lefkas, ofwel Lefkada

Lefkas is een rustig Grieks eiland dat minder bekend is onder de Griekse eilanden, maar zeker een goede bestemming is voor een aantal dagen zon, zee en strand! Zonder auto kom je hier nergens, dus zorg dat je deze hebt! Met de auto slinger je via smalle bezande wegen langs bloemvelden en rotspartijen, richting de mooiste (verborgen) stranden. In de dorpjes op het eiland maak je kennis met eeuwenoude Griekse tradities en overheerlijke Griekse gerechten. Geen tijd om stil te zitten dus, we moeten erop uit!

Eilandhoppen in Griekenland: Lefkas
Lefkas ©Eline Heeres

Doen: de Nidri waterval

De Nidri waterval, ‘een must-visit’, werd ons verteld. Hier had ik dan ook zin in! Even sportief doen tijdens een hike naar de waterval. Heel eerlijk, het viel wat tegen. De wandeling duurde nog geen 10 minuten vanaf de parkeerplaats, dus tot zover de fanatieke inspanning. De Nidri waterval is een kleine straal water die langs de rotsen naar beneden klettert. Waarschijnlijk zijn wij wat verwend door alle watervallen die we in Yosemite National Park hebben gezien, maar iets meer dan dit hadden we stiekem wel verwacht. Desondanks genieten we van de korte wandeling en ook het autotochtje van- en naar de waterval, dwars door de velden en over de bergen is zeker de moeite waard!

©Zoë Verheijen
Eilandhoppen in Griekenland: Lefkas
©Zoë Verheijen
Eilandhoppen in Griekenland: Lefkas
©Eline Heeres

Dineren bij zonsondergang

Hoog op de berg in het dorpje Exanthia vind je het restaurant Rachi. Hier zou je de mooiste zonsondergang van het eiland kunnen zien werd ons beloofd. Eenmaal aangekomen, zit het restaurant helemaal vol, want we waren niet de enige die deze vis werd voorgehangen! In het borrelgedeelte van het restaurant vinden wij gelukkig nog een plekje. Van een aantal goede borrelhapjes vormen wij ons heerlijke romantische dinertje, aangevuld met goede cocktails, lekkere muziek en een fijn sfeertje. En dan die zonsondergang.. Niks aan gelogen! Vanaf ons plekje hebben we een geweldig zicht. Het blijft toch iets magisch. Als je de kans hebt, ga hier dan ook zeker even langs! Nog een tip is Restaurant Thymari, een bijzonder stijlvolle plek in één van de zijstraatjes van Lefkada (stad). Een aanrader voor iedereen die op het eiland op zoek is naar een culinaire avond uit: Griekse specialiteiten met een moderne twist op een sfeervol terras.

Eilandhoppen in Griekenland: Lefkas
Restaurant Thymari ©Zoë Verheijen

Het water op

Misschien wel de lekkerste dag van de hele vakantie is de vaartocht vanaf Lefkas. Samen op avontuur met ons eigen sloepje. Het leuke is dat er rond Lefkas allemaal kleine, onbewoonde eilandjes liggen die je – avontuurlijk als je bent – kunt gaan ontdekken. Je bent gewaarschuwd: je valt continu van de ene ‘wauw’ in de ander! Verder zijn er veel kleine strandjes waar je je anker uit kunt gooien voor een frisse duik in het water. Een aantal keer hebben we geluk en vinden we ons eigen privé strandje, stukje zee of snorkelplekje.

©Zoë Verheijen
Eilandhoppen in Griekenland: Lefkas
©Zoë Verheijen
Eilandhoppen in Griekenland: Lefkas

Eilandhoppen in Griekenland

De mensen, het eten, de zee.. Ja; de zee. Ik hoor je denken die heb je op veel plekken. Maar ik vind de zee in Griekenland toch wel heel speciaal! Waar ik normaal echt geen fan ben van zwemmen in open water, hoefde ik in Griekenland geen moment na te denken over een jump in het azuurblauwe water. Het water is zo helder en voelt enorm zacht aan. En misschien zeg ik iets geks, maar het lijkt een stuk minder zout dan in de zee dichtbij huis?

Eilandhoppen in Griekenland: Lefkas
©Zoë Verheijen

Ultieme packing tip

Er is wel één grote must tijdens het eilandhoppen in Griekenland: waterschoenen! Ja, niet heel charmant, ik weet het, maar oh zo welkom! Voorkom verbrande voetzolen en prikkende kiezels in je hielen. Thank me later!

Zakynthos & Kefalonia

Lefkas is niet het enige eiland dat ik bezoek tijdens dit eilandhoppen in Griekenland. Ook Zakynthos en Kefalonia konden een bezoek van ons verwachten. Lees hier alles over mijn avontuur op Zakynthos, of lees meer over een bezoek aan Kefalonia.