Effectiever werken: 6 tips om productiever te zijn

We hebben allemaal wel eens het gevoel dat er te weinig uren in een dag zitten. Onze to-do lijstjes lijken alleen maar langer te worden en we voelen ons overweldigd door de hoeveelheid werk die we moeten doen. In plaats van die vreselijke taak direct op te pakken, leiden we onszelf af met het zetten van de zoveelste kop koffie en een praatje met die collega. Leuk voor de gezelligheid, maar niet voor de werkdruk. Het goede nieuws: er zijn heel veel manieren om eenvoudig jouw effectiviteit te verhogen en dus minder gedaan te krijgen in minder tijd. Stop met stressen, effectiever werken doe je zo.

1. Effectiever werken? Maak een planning

Misschien een open deur, maar wel één die je heel veel effectiever laat werken. Een van de beste manieren om effectiever te werken is namelijk door een goede planning te maken. Dit kan helpen om je doelen voor de dag, week of maand duidelijk te maken en prioriteiten te stellen. Een goede planning kan je ook helpen om je tijd beter te beheren en ervoor te zorgen dat je tijd besteedt aan de meest belangrijke taken. Maak gebruik van een digitale agenda of schrijf jouw planning op. Aan de slag!

2. Breek grote taken op in kleinere taken

Grote taken kunnen overweldigend zijn en je het gevoel geven dat we geen vooruitgang boeken. Heel irritant, want daardoor verlies je de zin om door te pakken. Door grote taken op te delen in kleinere taken, wordt het gemakkelijker om de taak te voltooien en voelen we ons productiever. Door het afvinken van deze kleinere taken, bouw je ook aan een gevoel van vooruitgang en motivatie. Lees hier ook tips van ondernemer Loes Daniels over het breken van grote doelstellingen in subdoelstellingen.

3. Gebruik de Pomodoro-techniek

De Pomodoro wattes? Het klinkt misschien als een parmazaanse kaas, maar dat is deze methode zeker niet. De Pomodoro-techniek is een methode waarbij je je werk in korte intervallen opdeelt, gevolgd door korte pauzes. Werk bijvoorbeeld 25 minuten geconcentreerd aan een taak en neem vervolgens een korte pauze van 5 minuten. Na vier Pomodoro’s neem je een langere pauze van 15-30 minuten. Deze techniek kan je helpen om gefocust te blijven en je productiviteit te verhogen.

4. Vermijd afleidingen

We laten ons maar al te graag afleiden! Denk aan het kopje koffie uit de introductie, of dat praatje met die gezellige collega. Wel leuk, niet goed voor je productiviteit. Afleidingen halen je uit je concentratie en verminderen je productiviteit. Zet je telefoon op stil, denk aan de juiste achtergrondmuziek, en sluit ook alle onnodige tabbladen op je computer. Werk je thuis, zorg dan voor een opgeruimde werkplek, zodat je niet verleid wordt om huishoudelijke taken tijdens werktijd uit te gaan voeren.

5. Werk aan één ding tegelijk

Wij vrouwen beweren er heel goed in te zijn, maar multitasking leidt vaak tot minder productiviteit. Concentreer je dan ook op één taak tegelijk en werk eraan totdat deze voltooid is voordat je aan iets nieuws begint. Dit zal ervoor zorgen dat je je volledig kunt concentreren en het zal je helpen om sneller en efficiënter te werken.

6. Eat the frog!

Last, but not least: eat the frog, the jelly one! We houden er maar al te graag van om moeilijke of vervelende klusjes voor ons uit te schuiven. Het is immers veel makkelijker om klusjes op te pakken die direct resultaat opleveren en die je zo snel van je to-do list kan vinken. Helaas, the jelly frog will keep on waiting for you. En bovendien zal die kikker bewust of onbewust jouw gedachten blijven beheersen en dus jouw productiviteit niet ten goede komen. Kortom; wacht niet langer en start direct met die lastige taak. Zo heb je deze als eerste van jouw to-do list afgevinkt en kun je full speed verder met andere, leukere, zaken.