Eerste hulp bij ontharen

Jaaaaja, de blote benen mogen zo langzamerhand weer geshowt worden en ook de bikini’s worden straks weer uit de kast gehaald voor die zonnige dagen aan het water! Tijd dus om jouw lichaam ‘zomerklaar’ te maken en het welbekende ontharingsritueel weer op te pakken (if you like). Van scheren tot een ontharingscrème: eerste hulp bij ontharen.

Exfolieer de huid

Niets zo vervelend als ingegroeide haartjes. Een goed begin is dan ook het halve werk! Voordat je jouw ontharingsklus begint is het dan ook tijd om de huid te exfoliëren. Zo zorg je dat dode huidcellen worden verwijderd waardoor de kans op ingegroeide haartjes vermindert. Gebruik hiervoor een zachte scrub of exfoliërende handschoen.

Kies jouw ontharingsmethode

Ontharen, scheren, waxen, sugaring, threading, laseren… er zijn heel veel verschillende manieren om te ontharen. Kies de methode die het beste bij je past en vergeet daarbij ook zeker niet naar jouw huidtype en haar- te kijken. Zorg voordat je gaat ontharen dat je huid goed schoon is en – afhankelijk van de methode die je gebruikt – dat deze goed droog is. Gebruik ook geen lotion en olie; deze vloeistoffen bemoeilijken de hechting van bijvoorbeeld wax- en harsstrips.

Trek de huid strak

Bij het scheren of waxen is het belangrijk om de huid strak te trekken. Waarom? Op deze manier zorg je ervoor dat je de haartjes zo dicht mogelijk bij de wortel vastpakt en verwijdert. Ook voorkom je zo snijwondjes. Onverhoopt toch een sneetje gezet? Druk er een koud washandje tegenaan of stelp het bloed met een ijsklontje. Door de kou trekken de bloedvaatjes samen en stopt het bloeden.

Verzorg de huid na het ontharen

Heerlijk, die gladde benen, oksels en bikinilijn! Maar het belangrijkste onderdeel komt toch wel ná het ontharen. Om irritaties en ontstekingen (denk aan die vervelende scheerbultjes!) te voorkomen is het super belangrijk om de huid te kalmeren en goed te verzorgen. Gebruik hiervoor een verzachtende lotion of crème en vermijd het dragen van te strakke kleding die wrijven.