Een minimalistischer leven leiden? Dat doe je zo

Je leest het overal: minimalisme is de way to go en is steeds populairder! Het maakt je niet alleen happier, maar geeft je ook nog eens meer vrijheid. Je hebt immers minder om je druk om te maken. Dus, wil jij het ook anders aan gaan pakken? Wil jij een minimalistischer leven leiden? Dan ben je hier aan het juiste adres! We je 3 tips om jouw minimalistische leven een kickstart te geven. Ready? Let’s do this!

Begin met ontspullen

Ontspullen is een ander woord voor het verkleinen van jouw inboedel. Hoe? Door spullen te verkopen, weggeven en kapotte of versleten spullen weg te gooien. Bedenk altijd dat spullen die jij weg doet voor anderen heel waardevol kunnen zijn. Probeer spullen dan ook zo veel mogelijk een nieuw leven te geven. Dit is ook nog eens veel duurzamer!

Ontspullen, hoe begin je eraan? Plan een moment in je agenda waarop je je volledig kan focussen op opruimen. De Marie Kondō in jou zal ontwaken wanneer je mooie stapels maakt met items die je écht wilt bewaren, een stapel met spullen die een tweede leven verdienen en een stapel die echt weg kan. Zijn er spullen waarover je twijfelt? No worries, voor deze spullen maak je een extra berg(je!). Vervolgens stel je jezelf een deadline waarop je de beslissing moet nemen over de items op deze stapel. Zo voorkom je dat je eindeloos blijft uitstellen. Ready to declutter? Let’s go!

Koop minder (nieuwe) spullen

Hoe heerlijk is het om over het internet te scrollen en de één na andere catch in jouw virtuele winkelmand te smijten? Het geeft een kick om mooie spulletjes te verzamelen, maar heel verstanding en duurzaam is het niet. Impulsief (online) shoppen rijmt bovendien niet met het leiden van een minimalistischer leven. Hierbij is het juist de bedoeling dat je zo min mogelijk spullen koopt en verzamelt. Alleen wanneer je iets écht heel hard nodig hebt, ga je door naar bestellen en betalen.

Een tip die hierbij kan helpen is om jezelf een limiet te stellen. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af hoeveel nieuwe items je per jaar mag kopen. Dit helpt je een richtlijn te geven. Een andere – nog veel duurzamere – richtlijn kan zijn om pas iets nieuws aan te schaffen als het oude kapot is. Koop daarnaast het liefst tweedehandse spullen. Dit is beter voor het milieu. Voor de bikini dames geldt natuurlijk wel; deze koop je nieuw, omdat dit hygiënischer is. Net zoals lingerie.

Geef je geld uit aan ervaringen

Minimalisten weten het maar al te goed: waardevolle ervaringen zijn veel belangrijker dan spullen. Dus, stop met shoppen en begin met het maken van die bucketlist! Je zult immers veel langer napraten over die stedentrip Venetië, dan over de nieuwe broek die je daar gekocht hebt. Inspireer verder ook anderen om een minimalistischer leven te leiden. Verras je familie en vrienden voortaan met een ervaring op hun verjaardag. Samen herinneringen maken om te koesteren, beter wordt het niet toch?

Zorg voor een goed opbergsysteem

Last but not least: zorg voor een goed opbergsysteem. Zelfs als je weinig spullen hebt, kan je huis nog een rotzooi worden. Met de juiste opbergmaterialen zorg je ervoor dat je huis op orde blijft. Zoek een goed opbergsysteem dat werkt voor jou. Denk hierbij aan overzichtelijke rekken en doorzichtige bakken met labels. Een opgeruimd huis betekent een opgeruimd hoofd. En is dit niet iets wat we allemaal heel graag zouden willen?