Een beetje jaloezie is zo slecht nog niet

Jaloers, we zijn het allemaal wel eens. Dat knagende gevoel en die lichte afgunst die je voelt wanneer je die niet zo favoriete collega een applaus ziet krijgen na een fantastische pitch of wanneer je de killerbody van die ene meid met haar fantastische workout, voor de zoveelste keer op Instagram voorbij ziet komen. Een naar gevoel, dat we eigenlijk niet zouden willen hebben. Toch? We hebben geleerd dat jaloers zijn een slechte eigenschap is, die we eigenlijk niet mogen voelen. Maar een beetje jaloezie is zo slecht nog niet, wij leggen uit waarom.

Jaloezie

Jaloezie is een emotie die veel mensen als iets negatief zien. Niet zo gek natuurlijk, in deze maatschappij wordt een gevoel van jaloezie afgekeurd. Jaloezie wordt vaak gezien als een teken van zwakte, onzekerheid en ongezond gedrag. Geen wonder dat je dat gevoel zo snel mogelijk wilt wegdrukken als het bij je binnenkomt. Maar wist je dat een beetje jaloers zijn zo slecht nog niet is en – net als andere emoties – een functie heeft?

Spiegel

Jaloezie helpt ons om onze eigen prioriteiten en waarden te definiëren. Hoe dit werkt? Wanneer we jaloers zijn op iemand anders, draait dit vaak om iets wat deze ander wél heeft en jij niet – iets wat jij heel graag ook zou willen hebben. Van een eigenschap tot competentie, of een dure auto tot een fijne liefdesrelatie: er zijn veel dingen om jaloers op te zijn. Merk je dat je jaloers bent op iemand, ga dan bij jezelf te raden waarom dit is. Wat heeft deze persoon wat jij ook zou willen hebben? Dwing jezelf tot nadenken over wat je wil bereiken en welke doelen je zou willen nastereven in het leven. Zie jouw jaloezie als een spiegel voor jouw verlangen.

Motivator

Goed, je bent jaloers op die ene collega die promotie heeft gemaakt. No worries! Dit betekent hoogstwaarschijnlijk dat jij graag in zijn of haar schoenen had willen staan. Laat jouw jaloezie dan ook een motivator zijn om harder te werken en jezelf te verbeteren. Wanneer we zien dat anderen iets bereikt hebben wat we zelf graag zouden willen, dan kan dat tikkeltje jaloezie dat we voelen helpen ook harder te werken om hetzelfde te bereiken. Jaloezie kan een drijfveer zijn om ons eigen succes na te streven. En dat is toch helemaal zo slecht nog niet?

Jaloezie versus afgunst

Jaloezie en afgunst, twee verschillende termen die vaak door elkaar worden gehaald. Heel kort gezegd draait jaloezie om een angst om iemand kwijt te raken en afgunst om iets waarvan jij vindt dat jij het verdient. Als je jaloers bent op iemand, kan dit betekenen dat je echt om die persoon geeft en dat je de relatie wilt behouden. Het kan een signaal zijn dat je de relatie moet versterken en meer tijd moet doorbrengen met die persoon.

Ombuigen

Dus merk jij dat knagende gevoel opborrelen? Voel je de behoefte om iemand negatief te beoordelen, bedenk je dan goed waar dit gevoel vandaag komt. Wat heeft deze persoon wat jij ook zou willen hebben en hoe kun je jouw jaloezie voor je laten werken? Zie jaloezie voortaan niet als dat evil duiveltje op je schouder, maar als een gids naar het leven van jouw mooiste leven!