Droom weg naar Bali en de Gili eilanden…

Zoals ik al eerder schreef heb ik een reis gemaakt naar Indonesië. Graag vertel ik jullie ook mijn ervaring met Bali en de Gili eilanden.

Bali

Vanaf Ketapang kun je met de boot de oversteek maken van Java naar Bali. Wat opvalt is dat er meteen een andere sfeer in Bali hangt. De mensen zijn hier over het algemeen boeddhistisch en er hangt een hele relaxte, vakantiesfeer.
We hebben 3 dagen uitgerust in Lovina (noorden), in een prachtig hotel/resort. Heerlijk lezen bij het zwembad, wandelen langs de boulevard en natuurlijk veel nasi, bami en satéh eten.
We hebben hier in het noorden ook een scooter gehuurd. Officieel heb je hier een internationaal motorrijbewijs voor nodig, maar gelukkig zijn de Balinezen niet zo strikt ;).
Heel leuk om zelf rond te rijden omdat je lekker je eigen ding kan doen, en alle kleine zijstraatjes in kan gaan. Onderweg was iedereen super vriendelijk, en alhoewel het verkeer een drama lijkt is iedereen heel rustig en verlenen ze elkaar allemaal voorrang.
Natuurlijk mag je de typische Indonesische rijstvelden onderweg niet missen. De natuur is prachtig groen en ieder rijstveld lijkt er weer anders uit te zien.

Ubud

Een hele leuke plaats in het zuiden van Bali. Ubud wordt ook wel het ‘culturele centrum’ van het eiland genoemd. Je vindt hier veel batik, schilderijen en vooral zilver! (Dit laatste was mijn favoriet :)). Ubud staat ook bekend vanwege het Monkey Forest. Dit is een groot bos waar ongeveer 700 apen leven. In dit bos vind je ook twee mooie tempels, die heilig zijn voor de Balinezen. Er lopen heel veel gidsen en medewerkers rond die erg behulpzaam zijn en precies uitleggen wat wel en niet veilig is om te doen i.v.m. de onvoorspelbaarheid van de (toch wel) wilde apen. Dankzij deze gids hebben we een paar hilarische foto’s als aandenken aan dit mooie monkey forest!

 Monkey forest in Ubud
Monkey forest in Ubud

Gili eilanden

Deze eilanden horen officieel bij Lombok, maar zijn vanaf Bali ook goed te bereiken met een fast boat. De groep bestaat uit de eilanden Gili Air, Gili Meno en Gili Trawangan.
We zijn begonnen op Gili Trawangan: dit is het grootste eiland met de meeste uitgaansmogelijkheden en faciliteiten. Wat een leuk detail is: er mag hier geen gemotoriseerd verkeer komen, dus je ziet iedereen lopen, fietsen of zichzelf voortbewegen door middel van paard en wagen! Een heerlijke plek om te snorkelen, lekker uit eten te gaan en ’s avonds nog een biertje te drinken in een van de bars die je hier vindt.

Gili Trawangan
Gili Trawangan

Na twee dagen zijn we met een kleine lokale boot verder gegaan naar Gili Air. We werden hier letterlijk met onze backpacks op het strand ‘gedropt’. Gelukkig is het eiland niet groot dus je hoeft nooit ver naar je hotel te lopen!
De sfeer was hier heel relaxt.. de dagen bestonden hier uit: uitslapen, eten, snorkelen, zonnen, wandelen, en weer eten. Het échte ultieme vakantie gevoel. Het snorkelen was prachtig, het water was heel erg helder waardoor we goed zicht hadden. We hebben zelfs een grote zeeschildpad van heel dichtbij kunnen zien!

Gili zeeschildpad
Zeeschildpad

Sanur

Onze vakantie hebben we afgesloten op Sanur: een plaats aan de zuid-oostkust van Bali. Sanur is vooral een goede plaats om de laatste souvenirs te scoren en de laatste traditionele Balineze dans nog even mee te pikken. Verder raad ik niet aan om hier heel lang te blijven (tenzij je een gepensioneerde Australiër bent van ongeveer 60 jaar :)).
Vanaf Denpensar zijn we weer terug gevlogen naar Nederland!

Wat nu nog overblijft zijn de geweldige herinneringen en een prachtig fotoboek zodat we nog lang na kunnen genieten van deze mooie reis naar het magische Indonesië..

Gili Air