Dresscode: hoe fleek je op een gala?

De eindejaarsborrels, feestjes en gala’s komen er weer aan. En we twijfelen weer tussen een miljoen jurkjes, broekpakken en chique jumpsuits. What’s new? Er is genoeg keuze, maar je wilt ook niet over the top gaan. Of ineens te casual tussen alle prom queens staan. Want wat is nou eigenlijk de dresscode voor een gala? We vertellen je even het verschil tussen hele formele dresscodes en tot hoe ver je creatief kunt zijn.

Dresscode voor een formeel gala

Je hebt gala’s en je hebt echt hele formele gala’s. Over het algemeen is het de bedoeling dat je er netjes uitziet. ‘Netjes’ betekent bij elk gala vooral geen zwarte panty, laarzen of sneakers. Vooral de laatste twee zijn cringe-worthy.

Je draagt een mooie lange jurk, met een gepaste stof en een paar mooie pumps of andere hakken. Het liefst geen sneue kitten heel, maar je wilt er ook niet bij lopen (of dansen) als een mak lammetje. Kies een optimale hoogte waarop je nog wel even kunt dansen en lopen.

De jurk bij een formeel gala

Een gepaste stof betekent bovendien dat je niet je lange zomerjurk uit de kast trekt. Hij stond je vast prachtig op vakantie met je bruine schoudertjes, maar kan echt niet op een gala. Het is een beetje hetzelfde als sporten in je pyjama-broekje. Het is ook een kort broekje, maar men ziet het verschil met een echt sportbroekje. Snap je?

Hoe dan ook: de stof maakt veel uit. Ga voor een mooie stof met glitters, fluweel, satijn of een andere stevige (!) feestelijke stof. Ga dus ook niet voor een te dunne ‘body-con’ dress. Daarmee riskeer je te veel ondergoed-problemen. Not the best time to free the nipple.

De waarde van je jurk maakt niet veel uit. Als het er maar kwalitatief uit ziet. Mits je op een rode loper geïnterviewd wordt, met de vraag ‘wie je draagt’: maakt het niet uit. Je kunt online makkelijk een voordelige, mooie lange jurk vinden. Mag zelfs een split in zitten voor wat bewegingsvrijheid.

Accessoires bij formeel gala

Ja, graag. Vul je outfit absoluut aan met mooie sieraden. Behang jezelf niet met van die typische dunne MyJewellery-kettinkjes, maar ga liever voor iets met steentjes en twinkles. Als je een simpele jurk hebt: ga voor een statement ketting, bijvoorbeeld. Dit hoeft niet duur te zijn. Mits je echt op een (inter)nationaal evenement komt: dan mag het van boeiende waarde zijn.

Nooit, maar dan ook nooit, draag je een grote handtas. Je gaat voor een clutch of ander klein, net tasje. Het liefst ook met een mooie stof en wat feestelijke touches.

dresscode gala foto clutch sieraden

Geef de gala dresscode je eigen twist

Als je de uitnodiging ontvangt, zul je een beetje kunnen bepalen hoe formeel het is. Als het wat informeler is, heb je meer vrijheid in wat je draagt. Maar ‘netjes’ is nog steeds van toepassing. Sommige dingen kunnen echter nog steeds niet: step away from the All Stars.

Een andere jurk?

Wat betreft de jurk heb je dan iets meer vrijheid. Wat betreft de stof ben je nog steeds gebonden aan dezelfde regels. Daarmee kun je namelijk veel goedmaken als je besluit niét voor een lange jurk te gaan.

Qua lengte mag je bij mindere formele gala’s zeker variëren. Je hebt natuurlijk niet alleen korte of lange jurken, maar een midi-jurk is ook heel classy. Bij dergelijke evenementen heb je deze opties.

Accessoires bij black tie gala dresscode

Een panty is bij dergelijke gala’s ook niet per se een zonde. Dit omdat er nu dus mensen in een korte jurk zijn. Een panty moet je benen flatteren. Je gaat dus voor een mooie doorzichtige. En zeker een kwalitatieve: ladders zijn áltijd lelijk. Daarnaast moet je erop letten dat je niet een te glanzende panty aan doet die heel lelijk reflecteert op foto’s.

Ook ga je weer voor mooie eye-catching sieraden en een net klein tasje. Hier heb je weer vrij veel keuze in. Geen horloge, dat is wel echt uit den boze.

Dus wat trek je aan op het gala?

Als je bij zulke evenementen toch niet goed weet wat je aan moet: stem het af op anderen. Ga shoppen met je vriendinnen die ook naar het evenement gaan. Of vraag andere gasten wat ze dragen. Zo weet je of je het goed begrepen hebt.

Je kunt overigens beter een beetje overdressed zijn dan underdressed. Het is ook niet elke dag dat je naar een gala gaat: pak uit en geniet.

dresscode gala black tie foto