Dit zijn de woontrends van 2023

Hoewel jij misschien nog veel in jouw tuin zit, kijken wij alvast vooruit naar het najaar wanneer we massaal weer onder de kleedjes kruipen op onze banken. En hoe leuk is het dan om je huis alvast ‘winterklaar’ te maken met de woontrends van 2023? Wij gingen langs bij een woonwinkel in Rotterdam om inspiratie op te doen.

Art Deco

Sinds de verfilming van The Great Gatsby zijn we allemaal wel een beetje in de ban geraakt van de Art Deco stijl. Een strakke en eenvoudige vormgeving, geometrische patronen en fel, helder kleurgebruik markeren deze verrassende stijl die zijn oorsprong kent in Europa. De stroming is een reactie op de Jugendstil-beweging in Duitsland en Oostenrijk en de Art Nouveau stijl in België en Frankrijk en is nu wederom een inspiratiebron voor interieurmerken. Gecombineerd met Afrikaanse, Zuid-Amerikaanse en Aziatische invloeden ontstaan er bijzondere interieuritems. Ook de Accor-groep liet zich inspireren door deze stijl in de nieuwe Orient Express-trein “La Dolce Vita”; een luxueuze treinervaring die dwars door Italië zal reizen, maar ook Parijs, Istanbul en Split zal aandoen.

woontrends van 2023
© Rendering Orient Express La Dolce Vita by Dimorestudio – Suite

D(I.Y.)uurzaam wonen

Duurzaamheid is ook in het wonen een enorme trend. In de interieurs en woonwinkels zien we dit terug in het materiaalgebruik: van bamboe tot kurk en van gerecycled plastic tot vintage textiel. Niet alleen nieuwe items worden ‘duurzaam’ aangekocht, maar ook bestaande meubels krijgen met behulp van de schuurmachine en een kwast een nieuwe look.

woontrends van 2023
D.I.Y.

Minimalisme

Al eerder schreef onze Valerie in een column over minimalistisch leven, en nu spotten we ook deze trend in het wonen. Strakke vormen, ingetogen kleurgebruik en sobere materialen. In een minimalistisch interieur kunnen we tot rust komen. Een thuis waar we alle prikkels die we van buitenaf meekrijgen in simplisme kunnen verwerken.

woontrends van 2023
Minimalisme

Maritieme look

Voor wie van water en watersport houdt is deze trend een echte must-do wanneer je gaat voor een nieuw interieur. De maritieme look is – net als in de mode – ook helemaal hip and happening voor het interieur. Met kleuren als blauw, beige en wit, maak je van jouw woning een frisse thuishaven om heerlijk tot rust te komen.

woontrends van 2023

Bohemian nature

We sluiten af met de nog steeds razend populaire trend: bohemian. Een interessante mix van stijlen waarbij creatieve vrijheid centraal staat. Bohémian is van oorsprong een Frans woord en was in beginsel een naam voor een inwoner van Bohemen, het westelijke deel van Tsjechië. De in Frankrijk wonende Roma beweerden uit Bohemen afkomstig te zijn, waardoor bohemien in Frankrijk een naam voor de Roma werd. Later ging mensen in bepaalde stedelijke kringen zich ook zo noemen en stond een niet-traditionele vrije levensstijl centraal. In interieuren betekent bohemian een hoog kleurgebruik, houtgebruik en veel franjes en tierelantijntjes. Een stijl die we dus ook volgend jaar weer veel terug gaan zien.

woontrends van 2023