Dit zijn de reistrends van 2023

Reizen, wij Nederlanders houden ervan! En zeker nu het covid-tijdperk voorbij lijkt te zijn, gaan we maar al te graag naar nieuwe plekken op ontdekkingstocht. Benieuwd naar de reistrends van 2023? Wij zochten ze uit.

Kosten besparen

Met de hevige inflatie en stijgende prijzen rekenen we onszelf absoluut niet rijk. Toch weerhoudt het ons niet van het boeken van een vakantie. Maar liefst 9 op de 10 Nederlanders geeft aan dit jaar op vakantie te willen gaan. Wel zijn bestemmingen dichterbij huis populairder dan ooit. Hierbij wordt gekeken naar goede deals, all-inclusive vakanties, maar ook vakanties buiten het hoogseizoen om.

Reistrends 2023

Nostalgische reizen

De hang naar nostalgie is groot. Niet alleen in de mode (denk aan de hernieuwde populariteit van de plateauzolen), maar ook wanneer het om reizen gaat. Millennials willen de reizen uit hun jeugd opnieuw beleven, alleen of met hun eigen gezin. Dit betekent dat de bestemmingen van de jaren ’80 en ’90 veelal bezocht gaan worden. Van Saint Tropez tot Montenegro. Dezelfde reis, maar vanuit een volwassener perspectief.

Workaction

We zagen hem natuurlijk al vaker voorbij komen, de workaction. Deze vakantietrend blijft ook in 2023 aan populariteit winnen. We zijn inmiddels natuurlijk wel gewend om ons werk vanuit huis te doen, en waarom dan niet vanuit een home away from home? Steeds meer werkgevers staan hier ook voor open, wat betekent dat we in ons werk nog meer belletjes vanuit het buitenland zullen gaan ontvangen!

Duurzamer reizen

Steeds meer zijn we ons ervan bewust welke impact wij met ons doen en laten hebben op de planeet. Dit betekent ook dat we op een andere manier naar reizen gaan kijken. Niet dat we massaal de vliegvakantie aan de kant schuiven, maar we zoeken steeds vaker naar duurzame bestemmingen en accommodaties. Nu er in onze buurlanden steeds meer laadpalen te vinden zijn, nemen we ook graag onze electrische auto mee op reis, of pakken we de trein.

Alternatieve reizen

Vakanties met een doel en dan meer dan ‘uitrusten’ alleen. Dat gaan we in 2023 nog meer zien. En dan met name de reizen die zich focussen op innerlijke rust creëren en persoonlijke ontwikkeling. Van yoga retreats tot experimentele-wellnesservaringen waarin ceremonies met psychedelica centraal staan.

Back to basics

Programma’s als Expeditie Robinson en Kamp van Koningsbrugge zijn populair. Dit inspireert mensen om terug te willen gaan naar de basis. Echte survival vakanties waarin overlevingsskills worden geleerd zijn dan ook steeds gewilder. Back to basics, koken op een pitje, dichtbij de natuur. Maar het kamperen hoeft niet helemaal primitief te zijn. Wij Nederlanders wensen graag nog in contact te blijven met de bewoonde wereld en iets van sanitaire voorzieningen te hebben.

Geïnspireerd geraakt door deze reistrends van 2023? Zin om op reis te gaan? Lees het reisverhaal van Eline over haar rondreis door de Filipijnen. Wellicht wordt dit jouw volgende vakantiebestemming.