Dit zijn de 10 populairste bezienswaardigheden van Europa

Het stedentripseizoen gaat beginnen en dat betekent dat het tijd wordt om naar onze bucketlists te kijken. Want willen we niet allemaal eens onder die Eiffeltoren staan of in een gondel varen door de kanalen van Venetië? Het populaire boekingsplatform Musement analyseerde maar liefst 4.200 bezienswaardigheden in heel Europa om een top 10 attracties op te stellen op basis van het aantal reviews op Google. Zo wordt een keuze maken voor een bestemming wellicht iets makkelijker? Ga er even voor zitten: dit zijn de 10 populairste bezienswaardigheden van Europa.

1. Trevifontein, Rome (Italië)

Een terechte winnaar, kunnen we wel stellen. Met meer dan 345.000 reviews staat de Trevifontein bovenaan de lijst van topattracties in Europa! Paus Clemens XII gaf de opdracht voor het maken van deze fontein aan architect Nicola Salvi, die het stokje weer overdroeg aan Giuseppe Pannini. Het resultaat, een imposante iconisch, barok bouwwerk en ongetwijfeld de beroemdste fontein van Rome. Gooi er een muntje in en doe een wens. Wie weet komt hij uit!

2. Colosseum, Rome (Italië)

Op de tweede plaats van deze ranglijst (330.361 reviews) staat het Colosseum; inderdaad ook deze vind je in Rome. Dit gigantische amfitheater werd gebouwd tussen 72 en 80 na Chr. in opdracht van keizer Flavius Vespasianus en bood plaats aan maar liefst 50.000 toeschouwers. In het Colosseum vonden tijdens het Romeinse Rijk talrijke spektakels plaats, waaronder gladiatorengevechten en klassieke tragedies. Tegenwoordig wordt er nog menig event gehost. Een absolute must-see when in Rome.

3. Eiffeltoren, Parijs (Frankrijk)

Wij houden van de stad van de liefde en het verbaast ons dan ook helemaal niet dat de Eiffeltoren met 328.972 reviews pronkt in deze top 10 van bezienswaardigheden. Zoals je misschien wel weet werd de Eiffeltoren gebouwd voor de wereldtentoonstelling van 1889. En zoals na elke wereldtentoonstelling, zouden de bouwwerken weer worden afgebroken. Niet de Eiffeltoren, deze bleef overeeind en werd het symbool van Parijs. Jaarlijks bezoeken bijna 7 miljoen (!) bezoekers de toren. Een trap van 1.700 treden brengt je aan de top, maar gelukkig gaat er tegenwoordig een lift naar de eerste verdieping (116 meter) en top (276 meter) om te kunnen genieten van een ongekend romantisch uitzicht.

4. Louvre, Parijs (Frankrijk)

We blijven in Parijs, want ook het beroemde Louvre wordt genoemd als één van de populairste attracties van Europa met 266.240 reviews. Niet gek, want dit enorme complex met al zijn tierelantijntjes is oprecht indrukwekkend te noemen. Het Louvre opende in 1793 zijn deuren als museum, maar was van origine een middeleeuws fort en later nog een koninklijk paleis. Ben je in Parijs en ben je niet vies van kunst, dan is een bezoek aan deze 70.000 m² museum met ongeveer 35.000 kunstwerken een absolute aanrader. Vergeet natuurlijk niet een kijkje te nemen bij de Mona Lisa en de Venus van Milo. Uitgekeken? Strijk dan neer op het terras van Le Café Marly voor een glas champagne. Prijzig, maar absoluut een beleving!

5. Disneyland® Parijs, Parijs (Frankrijk)

Geloof het of niet, Disneyland® Park en Walt Disney Studios® behoren tot de populairste 10 bezienswaardigheden van Europa (256.696 reviews). Het park ligt op slechts 32 kilometer van Parijs en is eenvoudig met de auto en trein te bereiken. Duik in de wondere wereld van Mickey Mouse en Donald Duck en haal jeugdherinneringen op in het Wonderland van Alice.

6. Sagrada Família, Barcelona (Spanje):

De binnenkant van dit bouwwerk is misschien nog wel mooier dan de buitenkant, dus een bezoek aan de kathedraal die nooit af is, kan je niet missen wanneer je in Barcelona bent. Het onvoltooide werk van Antoni Gaudí, waarvan de bouw meer dan 140 jaar geleden begon, is een van de emblemen van de stad. Maar de Sagrada Família is niet het enige kunstwerk van de kunstenaar dat door de UNESCO tot werelderfgoed is verklaard. Een tocht door de stad is een tour door het briljante brein van deze Gaudí. Google reviews: 200.309

7. Arc de Triomphe, Parijs (Frankrijk)

Een opdracht van Napoleon Bonaparte na de overwinning bij Austerlitz, dat is de 50 meter hoge en 45 meter brede Arc de Triomphe in Parijs. Naast de Eiffeltoren is dit één van de meest bezochte attracties van de Franse hoofdstad. Aan de voet van de Arc ligt het Graf van de Onbekende Soldaad van de Eerste Wereldoorlog. Dagelijks nog wordt er bij dit graf om 18:30 uur een vlam ontstoken. Vanaf het bovenste terras van de Arc de Triomphe heb je een spectaculair uitzicht op de bekende Champs Elysées. Google reviews: 197.610

8. Pantheon, Rome (Italië)

Op plek 8 in deze top 10 van populairste bezienswaardigheden van Europa, met 190.835 reviews, staat Het Pantheon van Agrippa. Yes, ook deze staat weer in Rome. Een enorme trekpleister, want ieder jaar bezoeken miljoenen mensen het best bewaarde monument van het oude Rome. De bouw van het oorspronkelijke bouwwerk dateert uit de tijd van keizer Augustus, hoewel keizer Hadrianus tussen 118 en 125 na Chr. zijn reconstructie verzorgde en het oorspronkelijke ontwerp volledig veranderde. Later, in de 7e eeuw, werd het een christelijke basiliek. Sindsdien is het gebouw vrijwel nagenoeg in tact gebleven. Een van de meest opvallende aspecten van het ontwerp is de enorme betonnen koepel, waarvan de oculus, met een diameter van bijna 9 meter, altijd openblijft.

9. Parque del Retiro, Madrid (Spanje)

Met 125 hectare is El Retiro een van de groene longen van de Spaanse hoofdstad Madrid, en bovendien ook één van de meest bezochte plekken van de stad. Bovendien is het park sinds 2021 samen met de Paseo del Prado erkend als UNESCO werelderfgoed. Parque del Retiro heeft prachtige tuinen, zoals de Franse Parterre en de Rozentuin. Daar vind je beelden en werken van architectonisch belang, zoals het monument voor Alfons XII, het beeld van de Gevallen Engel en de Fontein van de Galapagos. Maar als er één plek is die alle ogen trekt, dan is het wel het Palacio de Cristal, een van de tentoonstellingsruimtes van het Reina Sofía Museum. Google reviews: 164.086

10. Park Güell, Barcelona (Spanje)

Last, but definitely not least, is Park Güell in Barcelona met meer dan 162.000 Google reviews. Want zoals we hierboven al noemden is de Sagrada Família niet het enige hoogstandje van kunstenaar Gaudí. Zijn fascinatie voor organische vormen is ook te zien in elk hoek van dit bijzondere park, waar architectonische elementen perfect samenvallen met de natuur. Van zuilengalerijen tot de beroemde salamander. Een kleurrijk geheel dat je absoluut eens gezien moet hebben!