Dit is waarom je tenminste 1,5 tot 2 liter water per dag moet drinken

Drink tenminste 1,5 tot 2 liter water per dag luidt het advies van het Nederlandse Voedingscentrum. Maar waarom moeten we zoveel water drinken? En wat kun je doen om ervoor te zorgen dat je deze hoeveelheid ook daadwerkelijk haalt? Wij gingen op zoek naar antwoorden.

Your body needs it!

Geef toe, het drinken van meerdere koppen koffie gaat soms makkelijker dan het wegtikken van 3 glazen water. Maar echt, water hebben we nodig om ons lichaam goed te laten functioneren. Water is bijvoorbeeld essentieel voor het reguleren van de lichaamstemperatuur, het transporteren van voedingsstoffen en het verwijderen van afvalstoffen uit ons lichaam. Als we niet genoeg water drinken, kan dit leiden tot uitdroging, wat weer kan leiden tot vermoeidheid, hoofdpijn en zelfs duizeligheid. Bovendien kan uitdroging ook leiden tot gezondheidsproblemen op de lange termijn, zoals nierstenen en urineweginfecties. En daar zit toch niemand op te wachten!

Water gaat honger tegen

Water drinken kan ook helpen bij het afvallen en het behouden van een gezond gewicht. Het drinken van water helpt om de eetlust te verminderen en stimuleert de stofwisseling. Bovendien kan water de spijsvertering verbeteren, waardoor de opname van voedingstoffen beter gaat. Merk je dan ook dat je trek begint te krijgen, ga dan eerst bij jezelf te rade of je wel voldoende hebt gedronken. Een aantal glazen water kan je trek zomaar laten verdwijnen!

Hét ingredient voor schoonheid

Naast de gezondheidsvoordelen draagt het drinken van voldoende water ook bij aan een soepele en gezonde huid, glazend haar en sterke nagels. Water hydrateert de huid en helpt bij het voorkomen van rimpels en fijne lijntjes. Bovendien verbetert door het drinken van voldoende water ook de textuur en helderheid van de huid. Hierdoor krijg je een stralende en gezonde teint.

Houd je waterpeil op niveau

Dorst gekregen, of nog niet? Zo houd je jouw waterniveau op peil:

  • Drink direct 1 glas water zodra je uit bed stapt
  • Neem je koffie of thee? Schenk dan ook een glas water in voor erbij
  • Zorg dat je altijd een flesje water bij je hebt als je de deur uit gaat
  • Voeg een schijfje citroen, limoen, komkommer of fruit toe aan het water om het aantrekkelijker te maken om te drinken
  • Drink water bij elke maaltijd en elk tussendoortje dat je neemt
  • Stel herinneringen in op je telefoon voor het drinken van water; er zijn zelfs speciale apps hiervoor beschikbaar!