De menstruatiecup: voordelen en nadelen

De menstruatiecup is tegenwoordig een veel besproken ‘hulpstuk’ voor tijdens jouw menstruatie. Het siliconen cupje zou het bloed moeten opvangen en (afhankelijk van de hevigheid van jouw menstruatie) jou zo’n 8 uur moeten beschermen tegen doorbloeden. En dat is toch een stuk langer dan een tampon er overdoet! Maar zit het eigenlijk wel zo lekker zo’n menstruatiecup? Lek je niet juist makkelijk door? Met een beetje hulp van INTIMINA, zetten wij ze voor je op een rij. De voor- en nadelen van de menstruatiecup.

Laten we beginnen bij de voordelen

Er zitten heel wat voordelen aan het gebruik van een menstruatiecup in plaats van tampons of maandverband. Misschien wel het grootste voordeel in gebruik is dat je de cup gemiddeld langer kunt inhouden dan een tampon. De cup beschermt zo’n 8 uur voor doorlekken. Uiteraard afhankelijk van hoe hevig je bloedt. Naast het feit dat de cup jou beschermt, bescherm jij met jouw keuze voor een menstruatiecup het milieu. Een cup gaat zo’n 5 tot 10 jaar mee. Laten we er voor het gemak dan ook vanuit gaan dat je er in jouw hele leven 4 tot 6 van nodig zult hebben, tegenover gemiddeld zo’n 11.000 tampons en inlegkruisjes (!). Dezelfde cup kan elke keer opnieuw worden gebruikt. Je spoelt hem eenvoudig weg om onder de kraan en gebruikt hem direct opnieuw. Na afloop van jouw menstruatie maak je de cup schoon met een anti-bacterieel schoonmaakmiddel. Een laatste grote voordeel is dat je met het gebruik van een menstruatiecup minder kans hebt op het Toxic Shock Syndroom (TSS), ofwel de tamponziekte.

En dan de nadelen…

Klinkt geweldig toch? Zo’n menstruatiecup.. Nou ervaart niet elke vrouw dit zo. Allereerst is het echt even wennen om de menstruatiecup in te brengen. Waar een tampon zo naar binnenglijdt, behoeft het inbrengen van de menstruatiekunst want oefening. Allereerst druk je de cup plat, daarna vouw je hem dubbel en pas dan kun je hem inbrengen. Eenmaal ingebracht zal de cup zijn werk doen, maar mocht de cup bij het eruithalen nog vacuüm zijn gezogen, dan kan het eruit halen als zeer onprettig worden ervaren. Waar je een tampon na gebruik gewoon in de prullenbak gooit, is de menstruatiecup natuurlijk bedoeld om te herbruiken.

De menstruatiecup: voordelen en nadelen - INTIMINA
www.intimina.com

Meer daily dilemma’s lezen? Check hier.