De hoogtepunten van Myanmar, land van de duizenden tempels

Ontelbaar veel tempels, onbekende gebruiken en een gesloten gemeenschap. Het Aziatische Myanmar heeft een hoop mystiek om zich heen. Het koloniale verleden van het land heeft gezorgd voor veel Britse invloeden, welke sterk afsteken tegen de dagelijkse birmese lokale gebruiken. Hoewel het land de afgelopen jaren voornamelijk negatief in het nieuws is geweest, is er in het land ook heel veel moois te ontdekken. En deze schoonheden verdienen ook wel eens de spotlight. Myanmar, de hoogtepunten van het land van van de duizenden tempels.

De hoogtepunten van Myanmar

De hoogtepunten van Myanmar, U-bein bridge

Rangoon, chaotische metropool

Yangon is één van de grootste steden van Myanmar en is een perfecte start voor een rondreis door Myanmar. De stad ligt aan de Rangoonrivier vlakbij de Golf van Martaban en heeft een rijke koloniale geschiedenis. In en rondom de stad zijn dan ook nog veel tekenen van de vroegere Britse heerschappij te vinden. Wist je dat het land pas in 1948 onafhankelijk werd? Op dat moment werden veel namen van straten, parken en gebouwen omgedoopt in de Birmese taal. Tijdens een stadswandeling downtown proef je het echte Azië. Op iedere hoek van de straat worden waren verkocht en Betèl gehandeld, het lokale genotsmiddel.

De hoogtepunten van Myanmar, de Shwedagon pagoda
Zonsopgang bij de Shwedagon Pagoda
De hoogtepunten van Myanmar
Britse invloeden in Yangon

Eetcultuur

Azië staat bekend om zijn streetfood en zo zijn er in Rangoon ook heel veel eetstalletjes en plekken te vinden. De verschillende pop-up restaurantjes met hun plastic rode stoelen verschijnen iedere dag weer op andere plekken en de geur van gegrild vlees, groenten en ramen komt je tegemoet. Op de Strand Road in downtown Rangoon is er elke avond een echte foodmarket te vinden. Strijk neer aan een plastic tafeltje en laat je verrassen door de smaken van de Birmese keuken.

De Shwedagon Pagoda

De Shwedagon Pagoda is een pagode die je zeker niet mag missen tijdens een bezoek aan het land van de duizenden tempels en is dan ook zeker een van de hoogtepunten van Myanmar. Van die duizend is deze waarschijnlijk wel één van de meest indrukwekkendste. Het bouwwerk is maar liefst 98 meter hoog en bedekt met duizenden kilo’s bladgoud. Muren en beelden zijn met edelstenen bedekt en diverse muurschilderingen vertellen je het verhaal van Boedha. Een bezoek aan de tempel is voor de lokale bevolking gratis, toeristen dienen een entreeticket te kopen. In elke tempel die je bezoekt dien je gepaste kleding te dragen. Dit betekent het bedekken van benen en schouders, evenals het lopen op bloten voeten.

De hoogtepunten van Myanmar, Yangon

De circle train

Rondom de stad rijdt de ‘Circle Train’, een lokale trein die de bewoners gebruiken om van en naar de stad te reizen. Tijdens een 3 uur durende rit (het volledige rondje) krijg je een voorproefje op het echte Birmese stadsleven. De trein leidt langs markten, residenties, maar ook de arme buitenwijken van de stad. Tijdens de rit zal je vast en zeker oogcontact maken met de vriendelijke bevolking en wellicht voer je middels armgebaren nog eens een leuk gesprek.

De hoogtepunten van Myanmar, de circle train

Kalaw: rust en zuurstof in de bergen

Vanuit Yangon neem je eenvoudig een bus naar het plaatsje Kalaw, een oude Britse nederzetting in de bergen. Het is een klein dorp dat gemoedelijk aandoet met zijn schooltje, tempel en Brits ogende landhuizen. Vanaf het hoogste punt in het dorp heb je een prachtig uitzicht over de omgeving. Kalaw is het startpunt van diverse hiking tours naar het beroemde Inle Lake. Je zal er dan ook meerdere toeristen – en studenten die als gids werken – tegenkomen. De komst van toeristen heeft ook een ontwikkeling met zich meegebracht. In het dorp zijn er diverse ‘luxere’ restaurants en het geweldige hipstercafé Sprouting Seeds.

De hoogtepunten van Myanmar, hike Inle Lake
Hike van Kalaw naar Inle Lake

Inle Lake: magisch water

Het doen van een 2 of driedaagse hike van Kalaw naar Inle Lake is een echte aanrader. Inle Lake is het grootste meer van Myanmar en geniet wereldwijde bekendheid. De wandeling voert langs akkers, door dorpjes, over bergen en rotsen, naar het water. Eenmaal aangekomen bij het meer, neem je een houten kano voor de overtocht naar Nyaung Shwe aan de noordkant van de enorme plas. Onderweg vergaap je je aan vissers met hun typische netten, drijvende markten en dorpen op palen. Nyaung Shwe is een gezellig dorp waar Westerse invloeden ook zeker zijn doorgedrongen. Er zijn veel hotels, restaurants en ook busmaatschappijen hebben hier hun standplaats. Perfect, want de meesten vervolgen vanuit hier hun tocht door Myanmar naar Bagan.

vissers op Inle lake
Visser op Inle Lake

Bagan: tempels zover je kunt kijken

Vanuit Nyaung Shwe neem je eenvoudig een nachtbus naar Bagan die daar vroeg in de ochtend arriveert. Bagan is één van de vroegere hoofdsteden van Myanmar. De stad is gesticht in 849 en sindsdien uitgebreid met de wijken New Bagan en Nyuang U. De stad is een ongekende verzameling van tempels, en plaatjes van luchtballonnen zwevend boven dit magische landschap heb je vast al eens voorbij zien komen. Bagan is een magische heilige plek, die bij zonsopgang nóg magischer is. Spring dan ook vroeg uit de veren en huur een electrische scooter om van tempel naar tempel te gaan. Let wel op, je zal moeten vertrekken als het nog donker is en de wegen rondom Bagan zijn niet verlicht, net als de tempels. Zorg dan ook dat je een zaklamp bij je draagt!

Bagan
Zonsopgang in Bagan

Mandalay

De stad die je zeker niet mag missen is Mandalay. Je zal hier zeker een compleet andere ervaring hebben dan in Yangon. In de stad is het een drukte van jewelste: de scooters vliegen je om de oren, evenals de knipperende neonlichten die taxi’s en tempels opfleuren. Een tikkeltje kitsch, maar dat zal je na een aantal dagen Myanmar niet meer verbazen. In de stad van de scooters is er heel veel te zien. Stipt op nummer 1 staat Mandalay Hill. Vanaf deze heuvel – waarop een pagode prijkt – heb je een spectaculair uitzicht over de stad. Verder is een bezoek aan het koninklijk paleis een aanrader en kan je het land niet verlaten zonder de zonsondergang te bekijken bij de langste houten wandelbrug ter wereld: de U-bein bridge, met recht een van de hoogtepunten van Myanmar.

De hoogtepunten van Myanmar
Monnikken staan in de rij voor lunch
Mandalay
Ontelbaar veel tempels
Mandalay Hill
Uitzicht vanaf Mandalay Hill

Reisinformatie

Myanmar – het voormalige Birma – ligt in Zuidoost-Azië en grenst aan Bangladesh, India, China, Laos en Thailand. Vanuit Nederland gaan er geen rechtstreekse vluchten naar het land, maar via Bangkok reis je eenvoudig met een low cost maatschappij als Tiger Air naar Yangon of Mandalay. Er wordt geadviseerd om voldoende cash geld mee te nemen naar het land en het is altijd verstandig om wat Amerikaanse dollars op zak te hebben. In de grote steden is het pinnen van geld absoluut mogelijk. Maak je hier dan ook geen zorgen om. Gezien de kritieke politieke situatie in het land, is het belangrijk om alvorens een reis te boeken, het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken goed te bekijken. Momenteel wordt er geadviseerd alleen noodzakelijke reizen te ondernemen. Hopelijk komt daar binnenkort een positieve verandering in!