De hoogte in: de platformzool is de schoenentrend van dit voorjaar

De platformschoen is een bekend modeitem in veel culturen. Bij ons groeide de populariteit van dit type schoon enorm als het gevolg van het succes van de film Saturday Night Fever met John Travolta uit 1977. In de Disco-jaren waren de schoenen niet aan te slepen en zagen we bekendheden als Prins, ABBA en David Bowie op hoge zolen voorbij schrijden. Maar ook in de jaren ’90 kreeg deze trend een enorme opleving met de komst van de Spice Girls en ook komend voorjaar stijgen echte fashionista’s weer tot grote hoogte op hoge zolen. De platformzool is de schoenentrend van het voorjaar.

Geschiedenis

Wanneer de uitvinding van de platformzool precies gedaan is, dat weten we niet. Dat de schoen een lange geschiedenis kent, dat wel! Zo gaan er verhalen over platformschoenen in het oude Venetië, die als bescherming dienden tegen natte voeten, maar zijn er ook al afbeeldingen bekend van de Griekse godin Aphrodite op dikke zolen. Hoge houten onderzolen genoten populariteit onder de middeleeuwse adel als een vorm van machtsvertoon en om aanraking met vuil op de grond tegen te gaan. Ook in het oude Japan werd de schoen om deze reden gedragen. Kortom, de schoen heeft al die jaren een functionele rol gehad, die met de komst van goede wegen en voetpaden is vervlogen. Tegenwoordig is de platformzool er om een waar modestatement te maken.

Emily in Paris

Het afgelopen modeseizoen zagen we de platformschoen al veelvuldig voorbijkomen, maar met de komst van seizoen 3 van Emily in Paris zal deze trend nog verder uitgroeien. In de serie zien we Emily veelvuldig rondstappen op te gekke hoge plateauzolen. Van opvallende gele platform heels met glitterdetail gecombineerd met hoge gele kousen, tot de blauwe en metallic schoen op de aankondigingsposter van seizoen 3. De platformzool is hot!

Zo style je de platformschoen

Neem een voorbeeld aan Emily en combineer de platformschoen met vrouwelijke vormen. Van een zwierige jurk tot een kittig mini-rokje met kleurrijke blazer. Het is leuk als je je enkels kunt zien, om het effect van de schoen extra kracht bij te zetten. Durf jij een waar mode statement te maken? Combineer jouw platform heel dan eens met een leuke kous of sok. Qua kleuren kun je kiezen voor een bonte mix van alles, zoals met onderstaande schoen van Steve Madden, of een ton sur ton effect.

Schoenentrend
Steve Madden