De Fransen, toch best een leuk volk

La douce France, wat is het iedere keer toch een feestje om hier te zijn. Sommigen van jullie zullen niet zo’n goede verstandhouding hebben met de bewoners van dit grote land; ik daarentegen, spreek de taal vloeiend en weet het ijs dan ook snel te breken bij een nieuwe ontmoeting. Bovendien kan ik geen genoeg krijgen van dat overheerlijke Franse stokbrood, de kazen, de omgeving en die verdomd lekkere Franse chansons.. maar waarom hoor ik dan toch zo vaak ‘die Fransen, ik vind het maar moeilijk en arrogant volk!’?

Nee, toegegeven, Fransen hebben af en toe wel een ‘air’ om zich heen. Vaker is dit echter door de taalbarrière waar zij tegenaan lopen, meer dan desinteresse. Geen wonder dat het Franse volk niet zo goed Engels spreekt als wij in ons kikkerland. Televisie wordt vrijwel altijd nagesynchroniseerd en op de radio is slechts beperkt Engels te horen. Het Franse chauvinisme zorgt er dus wel voor dat de gewone burger het leren van andere talen wordt bemoeilijkt. Toch is de jongere generatie niet te beroerd om een woordje Engels te spreken. Geef hen daartoe dan ook de kans wanneer ze hakkelend en met flink accent hun verhaal willen doen. Anders leren ze het immers nooit.

Fransen doen alles gewoon lekker op z’n Frans en dat moet je als bezoeker gewoon accepteren en leren waarderen. Want trots zijn ze, op hun cultuur en gebruiken. Maar zouden wij stiekem ook niet wat trotser mogen zijn? Wij Nederlanders houden er niet zo van om ‘met ons kop boven het maaiveld uit te steken’. Maar is dat ‘niet-arrogant’ zijn of gewoonweg een beetje dom, zoals onze Máxima zou zeggen (ook al is zij natuurlijk ook geen echte Hollander).

Nee ik denk dat wij die algemene opvattingen over de Fransen moeten bijwerken. Gastvrij zijn ze zeker, want waarom vertrekken we anders massaal met onze caravans naar het land van de stokbroden? Ik zeg je, mocht jij je mening over Fransen willen bijstellen, geef het volk dan een echte kans. Stel je open voor hun ideeën, gebruiken (en niet alleen de kazen bij de apéritif) en geef hen de kans om een gesprek met je aan te knopen. Ook al is het met handen en voeten. Maar je bent gewaarschuwd, straks word ook jij verliefd op Frankrijk én zijn inwoners!

Santé!