De Engelse Kust, Een Culinaire Droombestemming!

Van mosselen in Devon tot de beroemde krab in Norfolk en van kreeft in Yorkshire tot oesters zo uit het water in Essex. De Engelse kust is als een natuurlijk buffet vol vis en schelpdieren. En daarom is dit echt een topbestemming voor seafood lovers. Om het hen nog gemakkelijker te maken hebben restauranthouders, vismarkten, vissers, chefs zich verenigd in England’s Seafood Coast. Dit initiatief is onderdeel van het Englands’s Coast project. Engeland biedt gastronomie van Northumberland tot Cornwall en dat is een culinair feest, ongeacht je budget. Oesters op het strand of een exclusief diner bij een beroemde chef – je vist hier in ieder geval niet achter het net!

De Engelse kust

Ja, dat lees je goed: de Engelse kust. Lekker dichtbij. Kastelen, historische, spectaculaire tuinen en nationale parken, bruisende havenstadjes en afgelegen baaien. Dat is hoe je de Engelse kust het beste kunt omschrijven. Maar dat niet alleen. Aan de zes bijzondere kuststroken geniet je van de lekkerste culinaire creaties met heerlijke en verse ingrediënten uit de zee. Gewoon op kippeneindje van Nederland.

Vis en zeevruchten van wereldklasse

Visliefhebbers zijn hier helemaal op hun plek. De schelp- en schaaldieren uit de zeeën bij Engeland hebben namelijk een plaatsje op de lijst van beste vis ter wereld. Dat heeft alles te maken met de verschillende streken en hun eigen specialiteiten. Zo vind je in Dorset bijvoorbeeld het Dorset Seafood Festival, wat een van de grootste seafood festivals van Europa is. Daarnaast wordt er op de afslag van Plymouth en Brixham meer dan 40 (!) soorten vis geveild. Terwijl Teigmouth de enige plek in het land is waar je zandspiering kunt eten, dit wordt door één enkele visser aan land gebracht!

De Engelse Rivièra

In Brixham, aan de zuidkust van Devon, vind je een beroemde vismarkt. Hier wordt de grootste vangst van Engeland binnengehaald en alles van kreeft en krab tot coquilles en zeebaars is hier verser dan vers. Met haar hellende straatjes, witte huizen en exotische bomen staat Devon ook wel bekend als de Engelse Rivièra. Wie meer fan is van haring moet naar Yorkshire en Northumberland want hier proef je de traditionele gerookte haring. De krab uit het Norfolkse Cromer is beroemd vanwege de verfijnde smaak en in Essex eten ze al vers gekweekte oesters sinds de tijd van de Romeinen (rond 600 voor Christus). Restaurants van noord tot zuid gaan met de seizoenen mee en gebruiken zoveel mogelijk lokale ingrediënten. Bij deze gerechten lik je je vingers af. En geloof mij, dat zul je doen.

Zeevaartverleden

Natuurlijk zit je tijdens zo’n trip naar de Seafood Coast niet alleen in restaurants, pubs en cafés. Er is in de omgeving van alles te beleven – hoewel eten ook dan een belangrijke rol speelt. Duik in het vissers- en zeevaartverleden en vaar mee op een historische zeiltrawler. Laat je inspireren door de dappere Grace Darling die met een klein roeibootje schipbreukelingen redde. Of struin door schattige vissersdorpjes. Ook wandelen over de ruige kliffen is een aanrader en meteen een geweldige manier om de eetlust op te wekken. Waar je ook neerstrijkt, van piepklein tentje op het strand tot exclusief restaurant in de haven, de kwaliteit en versheid zijn van het hoogste niveau. Al dat heerlijks went ontzettend snel.

Top 5 restaurants aan de Engelse Kust

Uiteraard hoort er bij dit artikel ook een top 5 tiplijstje met de beste restaurants waar je heerlijke visgerechten kunt bestellen, aan de Engelse Kust:

  1. Rockfish Restaurants – De Rockfish Restaurants van Mitch Tonks vind je langs de kust van Devon. Deze keten van restaurants heeft al vele prijzen in de wacht gesleept. De bekroonde chef-kok en specialist op het gebied van visgerechten serveert betaalbare en duurzame visgerechten.
  2. The Ship Inn – The Ship Inn is een 18e-eeuws dorpscafé, 50 meter van de Noordzee verwijderd. Hier wordt van juni / juli tot oktober kreeft geserveerd recht uit Newton Bay. Of breng een bezoekje aan de Ship Inn Brewery voor de lekkerste lokale bieren.
  3. Cod and Lobster – De kabeljauw en kreeft van Cod and Lobster zijn gerechten waar je u tegen zegt. Alle ingrediënten zijn vers en lokaal.
  4. The Oyster Shack – Voor de beste oesters ben je hier aan het juiste adres. Hier worden namelijk de beste zeevruchten van Devon geserveerd.
  5. The Noisy Lobster – De Noisy Lobster specialiseert zich in seizoensgebonden zeevruchten en is een van de meest populaire restaurants aan de zuidkust van de Engelse Kust. Pluspunt: Hier beleef je een spectaculair uitzicht op Mudeford Bay.

Klik hier voor meer informatie over de Engelse Seafood Coast.