De dood, niet leuk om over na te denken, wel goed

Misschien een beetje gek om nu al over na te denken en hopelijk voor jou nog heel ver weg: de dood. We denken er liever niet aan, we praten er niet graag over, maar hij is onvermijdelijk. Mocht jij de dood al eens van dichtbij hebben meegemaakt, dan weet je dat er heel wat regelzaken voor de nabestaanden bij komen kijken. Iets wat je naast al dat verdriet er eigenlijk niet bij wilt hebben. Het is dan ook echt zo gek nog niet om juist als je jong bent na te denken over dat ene moment dat onvermijdelijk gaat komen. Want ook als je jong bent, kun je alvast dingen regelen voor jouw afscheid. Wat precies? Je leest het hier.

Donorregister

Iedereen staat voor de keuze: wil je wel of geen donor worden? In Nederland is het tegenwoordig zo dat wanneer je niks invult, je sowieso in het donorregister belandt. Het kan zo zijn dat je hier geen enkel probleem mee hebt, maar je kan dit idee natuurlijk ook helemaal niets vinden. De keuze is altijd aan jou. Slim is het dan ook om eens in te loggen op het donorregister en jouw voorkeuren te personaliseren. Wil je wel of geen donor zijn? Welke organen zou je wel of niet willen doneren na je dood? Je kunt zelfs besluiten om jouw lichaam aan de wetenschap te doneren. Onderneem actie en maak zelf de keuze.

Voldoende spaargeld

Wanneer je overlijdt zal er een uitvaart geregeld moeten worden en die kunnen aardig wat kosten! De gemiddelde uitvaart in Nederland kost zo’n € 7.500. Afhankelijk van je persoonlijke wensen kan dit bedrag aanzienlijk verschillen. Denk aan de locatie, bloemen, het type kist. Op het moment dat een overledene niet voldoende spaargeld heeft om een uitvaart te betalen, zijn de nabestaanden verantwoordelijk voor de kosten die gemaakt worden. Voor velen een vervelend idee. Daarom kiezen zij om een uitvaartverzekering af te sluiten. Het feit dat je nu al iets kan regelen zodat jouw nabestaanden niet worden opgezadeld met hoge kosten, is natuurlijk wel een heerlijk idee. Kortom denk nu alvast na over een uitvaartverzekering of sparen voor deze kosten. Dit scheelt een hoop zorgen op het moment dat het noodlot dan toch toeslaat.

Testament

Misschien heb je het gevoel dat je niet voldoende spullen hebt om een testament op te laten stellen, maar toch heeft iedereen eigendommen. Als je er zeker van wilt zijn dat de juiste spullen bij de juiste mensen terecht komen, is het raadzaam om een testament op te stellen. Zo’n testament zal gedurende jouw leven wel regelmatig moeten worden aangepast. Zo kan het natuurlijk zijn dat je een relatie krijgt en wilt dat jouw eigendommen naar jouw partner gaan, of dat je jouw kinderen jouw complete nalatenschap gunt. Laat je door een notaris adviseren. Hij zal de akte tevens passeren en in bewaring nemen.

Hoewel het niet leuk is om na te denken over de dood is het – zeker voor de nabestaanden – wel goed om alvast te doen. Zo kun je met een gerust hard volop van het leven genieten!