Column || Nieuw jaar, nieuwe plannen…

Valerie woont in Zwitserland, Eline in Amsterdam. Iedere week schrijven ze elkaar over diverse onderwerpen die hen bezighoudt in de column van de week. Van vraagstukken in de liefde tot dilemma’s op het werk. Niets is te gek en niets blijft onbesproken.

Hoi Eline, hoe gaat het met je? Hoe ben jij het nieuwe jaar gestart? Helemaal ready voor wat 2023 gaat brengen? Ik ben het nieuwe jaar met nieuwe plannen voor mezelf begonnen. En deze zijn voor het eerst in jaren heel erg saai. In tegenstelling tot 2022 – het jaar waarin ik zou trouwen, emigreren en een nieuwe baan zou beginnen – staat dit jaar in het teken van rust. Dit jaar duw ik dat innerlijke stemmetje weg dat mij vertelt dat ik ‘grootse dingen’ moet ondernemen om een ‘groots’ en betekenisvol leven te leiden. Ik kies voor rust en selfcare.

Voorheen moest ik van mijzelf altijd grootse plannen maken voor het jaar dat voor mij lag. Ik zou een nieuwe studie beginnen, een huis kopen, carrière maken, ofwel echt iets bereiken. Ieder jaar werden mijn plannen uitgebreider en grootser. Ik wilde voelen dat ik leefde! Maar weet je wat het is, zo’n leven wordt overleven. De ballen worden te veel, te zwaar, te onopvallend, noem het hoe je het noemen wilt. Dit jaar wil ik het dan ook anders aanpakken. Dit jaar start ik een nieuwe baan en.. dat is het.

Voor dit jaar heb ik geen mind-blowing plannen gemaakt, maar focus ik me op de basis voor een gelukkig bestaan. Ik ga goed voor mezelf zorgen, gezond eten en voldoende sporten. Bovendien krijgt sparen dit jaar prioriteit. Kortom 2023 wordt voor mij minder Netflixen, meer lezen, minder Instagram scrollen, meer contact met vrienden. En wellicht klinkt dit saai, maar is het niet juist dát waar iedereen gelukkiger van wordt?

Hi Val, het gaat goed hier. Er is alweer flink gesport om die eventuele decemberkilo’s eraf te krijgen en hoewel ik niet aan Dry January doe, wordt er ook nauwelijks meer gedronken (alcohol dan hè) en meer gekookt. Januari is altijd een mooi startschot voor goede voornemens en de inzet van mooie plannen. Ik ben dan ook helemaal voor het opstellen van doelstellingen en het maken van plannen. Maar of deze altijd groots moeten zijn?

Vraag je mij of ik reisplannen heb voor 2023, dan antwoord ik volmondig ja. Waar die reis dan naartoe gaat? Ik heb geen idee. Hetzelfde geldt voor mijn bedrijf. Heb ik hierin ambities en wil ik groeien? Absoluut! Hoe dit er precies uit moet zien? Ik weet het niet. En zo kan ik nog wel een aantal zaken noemen waarin ik zeker wil evolueren, maar waarvan ik de exacte route nog niet heb bepaald.

Plannen helpen je om gekoesterde wensen uit te laten komen, naar een punt toe te bewegen waar je graag wilt zijn. Momenteel ben ik echter al op een plek waar ik heel erg lang heb willen zijn. Misschien is mijn plan dan ook maar gewoon om me hieraan over te geven en ten volste te gaan genieten. Wellicht ontvouwen zich er dan spontaan nog meer mooie dingen. Avonturen die niet te plannen zijn!