Column: Mijn kwetsbaarheid is mijn kracht

Een op de vijf mensen is geboren met een sensitief zenuwstelsel. Hoogsensitieve personen reageren sterker op prikkels, zijn gevoeliger voor stress en licht en geluid komt harder binnen. Daarnaast verwerken ze al deze informatie grondiger en nauwkeuriger. Hoogsensitieve mensen hebben meer tijd nodig om prikkels te verwerken en ervan te herstellen. Ik ben die nummer een van de vijf en deel hier hoe ik om ga met mijn hoogsensitiviteit.

Hoogsensitiviteit : Hoe ga je er mee om?

Van jongs af aan voel ik dat ik anders ben. Ik ben sneller moe en emoties van andere trekken mij erg aan.  Jarenlang probeerde ik mijzelf aan te passen aan de verwachtingen van andere en de maatschappij. Maar ik kon er niet aan voldoen. Totdat ik vier jaar geleden erachter kwam dat ik hooggevoelig ben. Alles viel op zijn plek. Lange tijd zag ik dit als een belemmering. Ik heb veel ambities, waardoor ik mentaal altijd op 110% sta. Door mijn hoogsensitiviteit heb ik het gevoel dat mijn lichaam mij tegen houdt. Totdat ik er anders naar ging kijken: “Hoe kan ik mijn hoogsensitiviteit zien als iets positiefs?” 

hoogsensitiviteit-1

De schrijver in mij

Door voldoende rustmomenten in te plannen merk ik dat er meer ruimte ontstaat voor creativiteit. Het zorgt ervoor dat er mooie woorden in mij opkomen, waardoor ik gedichten kan schrijven. Ook tijdens het schilderen of als ik achter de naaimachine zit, merk ik dat ik niet meer pieker. Er gaan geen negatieve gedachtes door mijn hoofd. Ik geef mijzelf rust en daardoor komen de mooiste ideeën in mij op. Waar vervolgens andere mensen weer heel blij van worden.

“ Mijn kwetsbaarheid is mijn kracht “

Een diepere connectie

Hoogsensitieve mensen hebben een sterk inlevingsvermogen, kunnen goed luisteren en aanvoelen wat een ander nodig heeft. We stralen rust en betrouwbaarheid uit, waardoor veel mensen open durven zijn over hun gevoelens en problemen. Hierdoor ontstaan er hechte vriendschappen.

hoogsensitiviteit-2

De liefde

Zowel negatieve als positieve gevoelens ervaren wij intenser. Dus ook verliefdheid. Hoe fijn is het om dat gevoel heel diep in je hart te voelen? Maanden of zelfs jarenlang kunnen wij met intense kriebels in ons buik rond lopen en de wereld met een verliefde blik bekijken. Om daar vervolgens dan weer enorm van te genieten.

Herken jij je hierin? Welke positieve ervaringen voel jij omdat je hoogsenstief bent?