Column Ladify || Winterdip

Hi Val, de zomer is nu echt wel voorbij hรจ. Wat hebben we een mooie dagen gehad en ontzettend veel zonuren gezien! Tijd voor de nachten om weer langer te worden en voor de temperaturen om te dalen. De wolken spreiden zich als een deken weer over ons uit en schromen niet om regelmatig bij ons uit te huilen. Ja, het najaar is niet altijd even makkelijk en een winterdip ligt dan ook snel op de loer.

Mensen met een winterdepressie, ze bestaan echt. Ze hebben dezelfde klachten van iemand met een ‘gewone’ depressie, voelen zich lusteloos en hebben nergens zin in. Het stofje in de hersenen dat zorgt voor de aanmaak van melatonine is in de war, waardoor het lichaam te veel van dit slaaphormoon aanmaakt en slaperigheid en vermoeidheid een feit is. Ontzettend zuur, maar gelukkig met lichttherapie goed te behandelen.

Een winterdepressie heb je niet zomaar, maar de winterdip die zullen we allemaal wel herkennen. De dagen lijken zich aan elkaar te rijgen en het zoveelste natte pak bezorgt je al snel een golf van frustratie. Vandaar mijn vraag aan jou; welke tips heb jij om zo’n najaarsdip te voorkomen of verzachten? Ze zijn van harte welkom!

Hoi Eline, de zomer is voorbij inderdaad. Althans, er komen nog een aantal mooie dagen aan en ik kijk er dan ook naar uit om van deze hopelijk schitterende ‘Indian Summer’ te genieten. Maar je hebt gelijk, zodra de zon zich steeds vaker terugtrekt en de grijze wolken zich samenpakken boven onze hoofden, zitten we in het donker en voelen we ons vaak moe en lusteloos.

Ik heb verschillende manieren om dit te voorkomen. Bijvoorbeeld alvast je volgende zomervakantie plannen. Dit betekent niet alleen maar de datum, maar ook zeker de bestemming (hup, naar die warmte!), inclusief gedetailleerde planning. Zo houd je je hoofd bezig met leuke “zomerse” dingen en krijg je meteen een vrolijk gevoel. Salsa lessen nemen is ook iets wat mij helpt, want A) het geeft je beweging en een goed gevoel en B) heb je een uur lang lekkere Salsa muziek in je oren. Happy Hour in donkere tijden! Tijdens de winter zoek ik sowieso altijd “toevlucht” in Latijn-Amerikaanse dingen zoals Salsa dansen, Spaanse films kijken of in een Mexicaanse restaurant dineren. Je krijgt er meteen een glimlach van op je gezicht, omdat mensen hier in het algemeen gewoon vrolijker lijken.

Maar misschien nog wel het allerbelangrijkst is accepteren dat de donkere maanden nu eenmaal een ander vibe met zich meebrengen dan de zomer. Wellicht dat jij de wintermaanden over het algemeen als ‘saaier’ beschouwd dan wanneer de zon volop schijnt en de temperaturen warm genoeg zijn om lekker buiten te hangen, maar feit is dat dit gewoon nog even zal duren. De natuur gaat in winterslaap, en misschien moet jij dit ook gewoon doen. Niet letterlijk natuurlijk, maar het is helemaal niet verkeerd om jezelf naar binnen te keren en wat minder buiten de deur te leven.

Heb je een project dat je al langer wil oppakken maar waar je nooit aan toekomt? Grijp die kans! Wil je een boek schrijven? Doe het. Een avondcursus bezoeken? Goed idee, want het is toch donker, koud en nat buiten. Vergeet dan niet je huis een knusse make-over te geven en een goed sofa-dekentje met een lekker glas wijn en wat kaarsjes kunnen nooit kwaad om je wat beter te laten voelen.

You can do it! En ik ben benieuwd naar je boek ๐Ÿ˜‰

Liefs,