Column Ladify #4 Spiritualiteit

Column Ladify - Lisa
Columnist Eline

Hey Lieve Elien, het is weer tijd voor een nieuwe Ladify Column! Na het zware onderwerp van vorige keer (waar ik trouwens mega fijne reacties op kreeg) vond ik het tijd voor een wat luchtiger, of eerder zweverig, onderwerp. Ik ben onwijs benieuwd hoe jij hier tegenover staat en of je hier ervaring mee hebt. 

Ik ben namelijk sinds kort bezig met spiritualiteit en meditatie. Iets waar ik voorheen nóóit mee bezig was, maar door mijn beste vriendin Charlotte (en haar zus) mee in aanraking ben gekomen. Ik was altijd vrij sceptisch over spiritualiteit en innerlijke kracht (of een hogere kracht), maar ik denk dat ik op de goede weg zit om er steeds meer over te begrijpen. Het boek wat ik vorige week aanraadde is ook een aanleiding geweest naar het openen van mijn ogen over de kracht die je eigenlijk van binnen met je meedraagt. Ik was namelijk altijd ontzettend gespannen, gestrest, negatief en kritisch. Ik heb geleerd dat deze negatieve energie die je met je meedraagt ervoor zorgt dat je alsmaar meer negativiteit aantrekt. Je bent immers een lopend energieveld en alles wat je uitstraalt, trek je aan. 

Sinds ik wat positiever in het leven sta, merk ik dat veel meer dingen goed gaan: ik heb toevallige gelukjes, zoals het winnen van winacties op Instagram tot overal groene stoplichten. Dit zijn dingen die ik hiervoor nooit had. In combinatie met het mediteren wat ik sinds kort ook doe, merk ik dat ik veel meer rust in mijn leven heb en veel sneller tevreden ben met mijzelf en situaties waarin ik terecht kom. Via de app Meditation Moments (ik heb de premium versie) kun je kiezen voor wat jouw doel is en hier kun je door middel van meditaties naartoe werken. Denk aan positiever leven, minder stress, betere focus of beter slapen. Vanmorgen had ik bijvoorbeeld echt een vreselijke ochtend: alles liep in de soep. Ik kon niet wakker worden en wilde onwijs graag eventjes sporten, waar ik toen geen tijd meer voor had. Ik besloot een rondje te gaan lopen en bij thuiskomst kwam ik er achter dat mijn huisgenoot er vandoor was met de huissleutel, waardoor ik buitengesloten was. Ik belde jou vrij gestresst op en voelde een wirwar aan emoties en negativiteit. Gelukkig maakte ons belletje mij weer wat rustiger en bekeek ik het wat luchtiger. Toen ik de sleutel had opgehaald in Amsterdam Zuid, besloot ik te gaan mediteren. Ik koos voor de ‘Goedemorgen mooie nieuwe dag’ en kwam weer helemaal tot rust. Dat was zo fijn! 

Nu ben ik wel benieuwd naar jouw blik hier op. Ik merk namelijk om mij heen dat het steeds meer een hype wordt en dat steeds meer mensen meditatie en mindfulness toelaten in hun leven. Het brengt voor mij heel veel positiviteit en rust. Heb jij ooit al eens een ‘meditation high’ ervaren? En heb je misschien tips of adviezen voor mij om dit naar een hoger niveau te tillen?

Lieve Lies, wat geniet ik van de momenten dat wij denkbeelden, ideeën en ervaringen met elkaar uitwisselen! Het zet me aan het denken en is eigenlijk een ‘meditatief momentje’ voor mezelf. Reflecteren, leren, in mijzelf keren. Steeds meer mensen houden zich bezig met spiritualiteit. De mindfullness cursussen en meditatieworkshops vliegen je om de oren. Maar wat betekent spiritualiteit nu precies? “Spiritualiteit heeft in de breedste zin te maken met zaken die de geest (Latijn spiritus) betreffen. Het woord wordt op vele manieren gebruikt en kan te maken hebben met religie of bovennatuurlijke krachten, maar de nadruk ligt op de persoonlijke innerlijke ervaring”, aldus Wikipedia.

Ik begrijp het wel, die hang naar de focus op het bewustzijn en de innerlijke belevingswereld. In deze tijd, waarin we zoveel prikkels van buitenaf te verwerken krijgen, zijn de momenten van rust spaarzaam. Geen wonder dat de één na de ander van onze generatie eruit knalt met een burn-out of te maken krijgt met extreme onrust, angsten en depressies. Teruggaan naar de kern – de persoonlijke innerlijke ervaring – kan dan enorm helpen.

Toen ik jong was ging ik wekelijks een aantal keer naar de balletschool. Ieder jaar kwam er ook een groot optreden bij kijken in de plaatselijke schouwburg. Ik weet nog hoe opgewonden alle kinderen (including myself) dan waren, zo vlak voordat de gordijnen open gingen. Mijn danslerares – een charismatische vrouw, die aanvoelde als een soort van tweede moeder voor me – introduceerde destijds al de bodyscan bij ons. Lagen we daar met alle kinderen in de foyer van de schouwburg onze tenen te wiebelen en op onze ademhaling te focussen. En het werkte! Na deze oefening veranderde er iets in de atmosfeer; iedereen werd rustig en heerste een serene sfeer. Fascinerend vond ik dat! En dat alleen maar door je ogen te sluiten en te focussen op het hier en het nu.

Inmiddels verdiep ik me al jaren in dit onderwerp; door het lezen van boeken, het spreken van coaches en psychologen, het luisteren van muziek, het uitoefenen van yoga en het doen van vele (ademhaling)oefeningen en meditaties. Bewust bezig zijn met de geest brengt innerlijke rust, laat je hartslag letterlijk zakken en brengt een enorme hoeveelheid aan zelfkennis. Mijn tip: zie het als een middel, maar niet als een doel op zich. Er is geen goed en er is geen fout. Wijsheid komt ook met de jaren, en meer inzicht in wat spiritualiteit nu precies voor jou betekent evenwel.

Voorop staat dat spiritualiteit lang niet meer alleen voor zweefteven is weggelegd. Iedereen – maar dan ook íedereen – zou zich er eens in moeten verdiepen. Wat zou de wereld er dan toch mooi uit zien…