Column #2: Daten in tijden van Corona

Lisa is 22, single en woont in Amsterdam. Weet niet wat ze aan moet met ‘daten’.
Eline is 32 en single in Amsterdam. Heeft al heel wat dates op de teller staan.

Hey Elientje! We hebben dit topic volgens mij allebei wel honderd keer voorbij zien komen, maar ik ben toch wel erg benieuwd naar wat jouw ervaring hier mee is en hóe je dit doet. Ik weet dat je een tijdje geleden een boek hebt geschreven over jouw date-ervaringen (die ik trouwens echt nog eens wil lezen), maar dat waren dates in een ‘normaal’ bestaan. Ik heb namelijk niet echt veel gedate in de pandemie: ik merkte dat ik voorheen veel meer met mannen (of jongens eigenlijk) ging daten dan nu. Soms meerdere jongens tegelijk. De reden dat dat nu minder is? Ik word meteen verliefd. 

Komt dat dan toch door een gevoel van eenzaamheid of het gemis van de aandacht die je voorheen in de kroeg kreeg? Ik heb geen idee. Ik heb voor de pandemie nog nooit een relatie gehad en ik heb het vorige week uitgemaakt met alweer mijn tweede relatie deze pandemie. Ik merk dat ik verlang naar hot girl summer: eindeloos wijn drinken in het park of op het strand en naar al het mannelijk schoon kijken wat om je heen loopt… Het single leven in het kwadraat. Maar daten? Dat heb ik dus niet echt gedaan. 

Ik ben veel te ongeduldig voor dating-apps en ik zit niet te wachten op weken online chatten, om er dan vervolgens achter te komen dat hij helemaal niet op zijn foto lijkt. Ik kom ze ook niet tegen in het Vondel en de enige plek waar ik kom is mijn woonkamer of een kantoor vol vrouwen. Er zijn ook niet echt plekken waar je lekker kunt afspreken voor een kleine borrel of een snelle hap: het moet al snel bij iemand thuis, en dat vertrouw ik niet. Hoe doe jij dat bro, help a girl out here!

Lieve Lies, 

Allereerst een ‘shout out’ naar alle singles die ondanks de pandemie toch op liefdesavontuur uitgaan. Van het ‘normale’ dating leven is geen sprake meer, hoewel ik ook voor de crisis vaak heb gestruggled op liefdes strooptocht door Amsterdam. Alweer 9 jaar geleden kwam ik naar onze mooie hoofdstad, vol verwachting en lust. Mijn relatie was net over en ik genoot met volle teugen van de avonden in de kroeg en de club. Lonken naar de barman, sjansen in de tram.. Het was aan de orde van de dag.

En toen deed datingapp Tinder zijn intrede. Opeens verschoof de activiteit naar de virtuele wereld. Swipen, liken, chatten en vervolgens appen. De mogelijkheden leken eindeloos, wat ook weer de nodige keuzestress met zich meebracht. ‘Serial daten’, ‘ghosten’… Het zijn allerlei termen die in deze tijd ontstaan zijn. Desalniettemin bleek één van mijn eerste matches een nieuwe liefde te zijn, waar ik zo’n 2,5 jaar mee ben samen geweest. Toen dit overging belandde ik in een eindeloze cirkel van vluchtige Tinderdates, ellelange Happn chats en avonden op Bumble. Liefde was immers binnen handbereik, niet?

Het is in die tijd dat ik mijn diverse dates ging registreren. De meest bizarre verhalen passeren de revue en mijn boekje dat het officiële daglicht nog niet heeft gezien. Corona of niet, het sjansen en flirten leek zich voornamelijk online af te spelen. En dat wordt treurig genoeg alleen maar erger. Geef je iemand een knipoog in de winkel, dan vraagt hij zich af of je wat in je oog hebt zitten en als je iemand op straat tegenkomt spreek je hem of haar niet meer aan, maar check je eerst of deze persoon op Happn zit. Sneu eigenlijk..  Waar is die spontaniteit? 

En dat brengt me bij daten in Corona tijd. Ik ben sinds een klein jaartje weer single en ben langzamerhand weer op onderzoek aan het uitgaan. Vanaf de bank in de woonkamer, want ja je mag nergens naartoe. De apps bieden in die zin een fijne uitkomst, om toch met nieuwe mensen in contact te komen. En zelfs de mensen die voor de crisis geen fan waren van dating apps, blijk je er nu te vinden! 

Corona of niet, mijn spelregels voor daten blijven ongewijzigd. 

  1.  Daten is weten; voorkom dan ook eindeloos gechat wanneer je elkaar nog niet in persoon ontmoet heb. 
  2. Spreek af op een neutrale plek – bijvoorbeeld het park. Is het gezellig, dan kun je de date altijd nog continueren bij één van jullie thuis. 
  3. Daten is leuk! Spreek alleen met iemand af als je daar echt zin in hebt. Heb geen verwachtingen, maar ga er naartoe met een open blik. 
  4. Behandel de ander met respect. Eerlijkheid en duidelijkheid boven alles. Niet geïnteresseerd? Geef het zo snel mogelijk aan. Dan kan die ander ook weer verder met zijn leven. 

Lieve Lies, ga het proberen. Installeer de apps, spreek snel met mensen af en wees creatief. Ga wandelen in het park. Pak de trein naar het strand of een rondje hardlopen langs de Amstel. Op date twee en drie kun je samen koken, films kijken, spelletjes spelen en uren kletsen. Met iemand aan het chatten maar je hebt toch ergens je bedenkingen? Een videobelletje is snel gedaan! Zo weet je direct of je wel echt de juiste persoon voor je hebt. 

Geniet!