Column Ladify || Kleine ergernissen

]Hoi Eline, weet jij wat een Pet Peeve is? Vertaald naar Nederlands betekent het zoiets als een ergernis. Ik ben stiekem wel benieuwd wat jouw ‘Pet Peeve’ is. Wat vind jij nu echt supervervelend of irritant? Mijn Pet Peeve is wanneer mensen altijd iemand willen overtroeven met een nóg groter en nóg beter verhaal. Dit doen ze vaak om interessanter te lijken binnen een groep. Heel irritant! En zeker als die persoon dan ook nog eens een vriendin van je is..

Ik weet nog goed dat ik een interessant verhaal aan het vertellen was over iets grappigs dat mij op reis was overkomen. Ik was nog niet klaar of ze viel al in met een volgens haar nóg interessantere gebeurtenis om alle aandacht naar zichzelf te trekken. Bovendien onderbrak ze mij die avond geregeld middenin mijn zinnen. Vre-se-lijk!

Vriendinnen zijn we ondertussen al lang niet meer. Ik kan niet goed tegen zulke mensen. Geen respect voor anderen en het is duidelijk dat ze zich heel onzeker voelde. Maar ongetwijfeld zullen er ook mensen zijn die een Pet Peeve met mij hebben – zal ik deze ooit te horen krijgen? Want ik heb het toen aan mijn “vriendin” niet verteld. Wat denk jij? En wat is jouw Pet Peeve? Ben benieuwd.

Liefs,

Hi Val! Een Pet Peeve? Nee daar had ik nog niet eerder van gehoord. Natuurlijk wel van ergenissen, maar niet van deze uitdrukking in het Engels. Ergenissen, deze hebben we allemaal! Ik kan me groen en geel ergeren aan onbeleefde mensen, mensen die hun afval op straat gooien, mensen die te dicht bovenop me staan in de metro of trein en mensen die altijd het hoogste woord willen hebben. Ja een ‘Pet Peeve’ is mij niet onbekend.

Het uitspreken van ergenissen doe ik ook zeker wel. Gooit iemand voor mij iets op de straat, dan wijs ik ze vriendelijk doch streng op de afvalbak die 10 meter verderop staat. En dring je voor in mijn rij, dan zal ik je dat ook zeker even (op een vriendelijke manier) melden. Nee, de moeilijkste ergenissen zijn de ergenissen die veroorzaakt worden door vrienden en geliefden. Hen wil je immers niet kwetsen door iets wellicht vervelends te zeggen.

Toch kunnen we dat beter wel doen, het ventileren van onze ergenissen. De slechte eigenschap van een ergenis is namelijk dat deze alleen maar groeit wanneer je er geen aandacht aan besteedt. Van een mug verandert deze in een olifant, en van een olifant misschien wel in een jumbojet. Dus laten we vooral uitspreken wat ons dwars zit, dan kan die ander daar wat mee doen. Of niet. En dat ligt dan weer volledig bij de tegenpartij!