Column Ladify || Dertigers dilemma

Hi Val, ken jij de serie Dertigers op NPO? Er is weer een nieuw seizoen op de buis en ik vind het om van de smullen! Ik herken me zo in de thema’s die voorbijkomen, want wat kunnen wij dertigers toch strugglen met van alles en nog wat. Want hoe is het om na een jarenlange relatie weer te gaan daten? Wat als je een kinderwens hebt en zelf geen kinderen kan krijgen? En hoe ga je om met je eigen kinderwens als je nieuwe liefde geen kinderen meer wil?

Dertigers zijn vaak in dilemma (net als twintigers en ook veertigers overigens) en dat zien we niet alleen in series terug, maar ook in boeken en films. De naam ‘dertigersdilemma‘ duidt op een periode van onzekerheid en verwarring van vaak hoogopgeleide mensen tussen de 25 en 35 jaar. Onzekerheid en verwarring op het gebied van carrière, liefdesrelaties, maar ook lifestyle en vrienden. Je kunt je maar ergens druk om maken hè.

Nu vroeg ik me af, dertiger die je bent; can you relate? Voelt het voor jou in deze leeftijd ook alsof je voor heel wat dilemma’s komt te staan? Ik ben benieuwd!

Hoi Eline, nee, die serie ken ik niet. Nog nooit gezien! Maar I can relate. Toen ik een twintiger was, was ik altijd aan het twijfelen wat ik met mijn leven wilde. Ik vertrok uit mijn eigen land om ergens anders te wonen, heb verschillende jobs gehad en de ene relatie na de ander was de standaard. Pas aan het eind van mijn twintiger jaren voelde ik me een beetje rustiger. Op dat moment ontmoette ik ook mijn huidige man.

Echter, nu met 33 beginnen die kriebels weer een beetje aan te wakkeren. Toch voelen ze iets anders, meer “volwassen”. Ik ben net weer terugverhuisd naar Zwitserland, ga straks een nieuwe rol bekleden binnen een groot bedrijf, en begon een tijdje geleden met Visana Rebel Yoga en meditatie. Ik kan je vertellen, een hele andere “Val” dan die van 10 jaar geleden.

Tegenwoordig gaat mijn onzekerheid niet meer zo zeer over familie, relaties of vrienden, dit alles heb ik dan ook best goed voor elkaar, maar meer over mijn lifestyle. Uiteindelijk willen mijn man ik ons eigen business. Iets van een klein hotelletje/retreat met een klein aantal kamers en veel grond, waar je activiteiten op kunt organiseren. Nu is de vraag wanneer, waar en vooral, hoe? En wat als wij allebei onze nieuwe jobs zo leuk vinden, dat we deze droom toch niet willen najagen? En we reizen toch zo graag, waarom dan een eigen business? Zitten we dan niet helemaal vast en kunnen we nog wel zo makkelijk weg?

Je ziet, ook ik heb mijn dertiger-dilemmas. En ongetwijfeld zal ik er over 10 jaar nog viertiger-dilemma’s bij krijgen ook. Gelukkig is dit nog heeeel ver weg 😉

Liefs,