Column Ladify
Column,  Ladies

Column Ladify: de sauna

Hi Val,

Hoe gaat het met je? Ben je al een beetje bijgekomen van ons weekendje in de wellness? Of nouja, bijkomen.. ik denk dat ik degene was die bij moest komen van ons naaktavontuur. Voor mij was het de eerste keer in de ‘naaktsauna’. Althans, in de sportschool ga ik echt wel eens met mijn blote billen in het Turkse stoombad zitten of strijk ik neer op de houten planken van de Finse sauna, maar echt een saunacentrum bezoeken? Nee dat heb ik altijd vakkundig ontweken.

Waarom ben je nog nooit geweest, vroeg jij me. Gewoonweg omdat ik het nooit echt heb zien zitten om me in mijn naakte lijf tussen de andere vele naakte lijven te begeven. Toen jij mij dan ook vroeg om een weekendje naar een wellnesshotel te gaan had jij mijn enthousiaste JA! niet per se verwacht. Een aantal dagen voordat we weg gingen vroeg je mij nog voor de zekerheid of ik wel wist dat het om een naaktsauna ging. Met lichte gêne gaf ik toe dat ik hier even niet bij had stilgestaan.

Toch gingen we, want wat maakt het mij eigenlijk uit om in mijn blote kadetten onder de douche te staan? Na wat uitleg jouwerzijds was ik er klaar voor. Kleding in een hokje, slippertjes aan, badjas, handdoeken en saunadoek mee en gaan! We lopen door de saunacomplex linea recta naar het restaurant, want de strategie is om eerst even ‘in te drinken’ met een goed glas prosecco. Een welkome dorstlesser kan ik je vertellen!

Na de prosecco moet ik er toch echt aan geloven, de badjas moet uit. Ongemakelijk probeer ik mijn lijf nog een beetje te verbergen achter het saunahanddoekje dat mee naar binnen mag. Een grote stenen trap omgeven door rotsen brengt ons naar een oase met zwembadden, watervallen, douches en heel veel naakte lijven. ‘Het lijkt wel een ZOO, de apenrots’, hoor ik mezelf naar jou roepen.

Na uren lang te hebben gebadderd, in de sauna te hebben gezeten en nog een aantal prosecco’s achterover te hebben geslagen ben ik volledig à laise tussen al die naaktje lijven. Maar nee Val, je kunt mij niet vertellen dat mensen niet kijken, of dat je zelf je ogen altijd weet af te wennen van al die type borsten, billen en piemels die voorbij wandelen. Dat het ‘naakt’ deze dag voor mij even zijn erotische lading verloor moge duidelijk zijn. Nee, geef mij maar een bikini of een badpak. Óf een leeg sauna complex waarin ik alleen – of samen met jou – mag genieten. Wat jij?

Column Ladify

Hi Elien,

Met mij gaat het uitstekend. Helemaal relaxed van ons weekendje in de sauna. Chillen op mijn blote billen is toch echt het lekkerste wat er is. Daarom zie je mij ook zo’n 1 keer peer maand in de sauna. Vrijmaken van tijd voor mezelf, de hele dag zonder telefoon, met je gedachten op warme houten planken liggen en een duikje in het zwembad nemen. En dat allemaal zonder kleren. Meer verbinding met jezelf maken kan niet.

Maar inderdaad, jouw enthousiaste “JA” op mijn vraag of we naar de sauna zouden gaan had ik niet per se verwacht. Vandaar mijn check bij jou of je het zeker wist en jawel, een paar dagen later zaten we in de auto op weg naar ons avontuur.

Toen ik je ophaalde moest ik al lachen, want jij kwam met een heel kleine tas. “Waar zijn al jouw sauna spullen, Eline?“ “Die hebben ze toch in het hotel liggen voor ons?”, zei jij. Ik had al een voorgevoel dat dit niet zo zou zijn, dus had al mijn eigen spullen zelf meegenomen. Ik ben immers een sauna expert. Tijdens de check-in bij de balie werd mijn voorgevoel bevestigd. “Neen, mevrouw, sauna spullen zoals slippers, badjas etc. moeten extra gehuurd worden”. Jij keek me vol verbazing en lichtelijk geirriteerd aan.

Maar we moesten door. Eenmaal ingecheckt begon het echte avontuur. In de kleedkamer een kluisje pakken, kleding uit en badjas en slippers aan. “Val, waarvoor is het plastic tasje?” Ik gniffelde, want ik was alweer vergeten dat ik met een newbee in de sauna te maken had ;).

Hoe begin je een dag in de sauna met iemand die dit nog nooit heeft meegemaakt? Misschien eerst een glaasje prosecco in het restaurant, of twee? Het leek mij een goed plan om jou net dat beetje extra te laten ontspannen. Want na de prosecco was het zover. Uit de kleren! En wat heb jij het goed gedaan meid! Zonder schaamte je badjas uit, meteen een belevenis sauna meegemaakt, in het zwembad gezwommen en buiten in de whirlpool gechillt. Zelfs de jongens die dachten dat ze even 2 meiden in de infrarood-kamer kunnen scoren hebben jou niet van de wijs kunnen brengen.

En ja Eline, het klopt, mensen kijken. Maar niet op een erotische manier, want de sauna is de laatste plek die ik met erotiek associeer. Maar het is wel een goede plek om dingen weer in perspectief te zien. Daar in de sauna zaten geen perfecte “Hollywood” lijven, maar allerlei typen borsten, billen en piemels, allemaal op zoek naar rust. Voor mij is de sauna een veilige plek om naakt te zijn en je goed in je vel te voelen.

Dus Elien, ga je volgende maand weer mee?

Column Ladify

Eline is gek op fashion en dan met name schoenen. Met zo'n 70+ paar in de kast, houdt zij zich het liefst bezig met mode, styling en personal branding. Maar de pumps worden ook graag geruild voor comfortabel schoeisel, tijdens reizen over de globe of een rondje in de sportschool. IG: @elineheeres