Column Ladify: de B van Botox

Hi Elien, hoe denk jij eigenlijk over schoonheidsbehandelingen, als in the ‘heavy shit’? Ik dacht altijd dat ik zoiets nooit zou doen, want ik vind mijzelf mooi zoals ik ben. Maar ja, dan word je opeens 33 en worden de rimpels en schaduwen onder je ogen steeds meer zichtbaar. Ik betrapte mijzelf op het doen van research op het internet en het regelmatig praten met vriendinnen over dergelijke behandelingen bij een schoonheidssalon. Het zijn niet per se mijn rimpeltjes die me storen, maar ik vind gewoon dat ik er steeds vermoeider uit kom te zien. En dan blijft die ene vraag toch prikkelen: zou botox de magical solution zijn?

Hoe langer mijn zoektocht op het internet duurde, hoe lastiger ik het vond om in de overvloed aan schoonheidsbehandelingen een juiste keuze te maken. Op aanraden van een vriendin boekte ik dan ook maar een afspraak bij haar ‘guy’, een echte expert in zijn vakgebied. Hij nam maar liefst twee uur de tijd om al mijn vragen te beantwoorden en mijn wensen te bespreken. Wat ik wilde? Er gewoon wat ‘frisser’ uitzien. Wat bleek? Volgens hem was botox voor mij een echte no-go. ‘Je huid heeft het niet nodig en ik weet niet hoe jouw huid erop zal reageren’. Zijn oplossing? Profhilo.

Profhilo is een anti-aging behandeling met een grote hoeveelheid pure hyaluronzuur zonder chemische toevoegingen. De hyaluronzuur wordt ingespoten in de huid met direct resultaat. 10 injecties later stond ik buiten en over over 4 weken moet ik terugkomen voor een herhaling van de behandeling voor een duurzamer resultaat. En vanaf dan is het elke 6 maanden terugkomen voor een ‘opfrisbeurt’.

Of ik blij ben dat ik het heb gedaan? Freaking fucking yes! Ik heb in de afgelopen weken van zoveel mensen complimenten gekregen over hoe mooi en fris ik eruit zie. Niemand ziet dat je iets hebt gedaan (bij botox vaak wel), maar wat opvalt is een ‘frisser’ ogende uitstraling. Ik zie het zelf ook als ik in de spiegel kijk en heb er dan ook absoluut geen spijt van! Of ik het anderen aanraad? Maybe, maar ik vind vooral dat iedereen hier zelf zijn eigen weloverwogen keuze hierin moet maken. Wat jij?

Hi Valerie, wat goed om te horen dat je zo tevreden bent over jouw schoonheidsbehandeling! Je ziet er inderdaad fantastisch uit. Maar heel eerlijk, dat deed je al die tijd al, dus in hoeverre dit aan de behandeling ligt? Ikzelf heb nog nooit een (beauty)prikje laten zetten. Of dit voor mij een absolute no-go is? Er zijn genoeg ‘schoonheidsfoutjes’ waaraan ik wat zou willen doen, maar of ik dit om de juiste redenen is… Ik ben er nog niet over uit.

Ik weet nog goed dat toen ik een tiener was, mijn oma voor een full facelift ging. Ze was inmiddels al zeker in de 70, maar vond het belangrijk om er goed uit te zien en was die rimpelende nek van haar zat. De lift er in! En ik moet zeggen, het zag er goed uit! Een aantal jaren later was het de beurt aan mijn moeder. Ook zij stoorde zich aan het ‘kalkoen-gen’ dat we blijkbaar in de familie hebben meegekregen en liet haar gezicht liften bij dezelfde arts als mijn oma.. in Frankrijk.

Ik weet nog hoe belachelijk ik het vond en hoe giechelig ik en mijn jongere broertje erover deden. Waarom zou je jezelf dit aan doen? Mam, je bent toch goed zoals je bent? Toch zette ze door en een aantal maanden later pikten we haar van het vliegveld op met haar ‘nieuwe gezicht’. Best een shock, want wat een heftige ingreep was dat! Nu, jaren verder, is het resultaat nog altijd daar en snap ik zo waarom ze deze keuze destijds gemaakt heeft. Ze ziet er goed uit en straalt!

Goed, een facelift is natuurlijk wel anders dan een prikje hier en daar, maar ook botox en fillers kunnen een ingrijpende verandering teweeg brengen. Hoeveel van dezelfde ‘mondjes’ en neusjes zie je inmiddels door de straten wandelen? Toegegeven, de nieuwsgierigheid prikkelt mij ook wel eens en ik ben toch benieuwd hoe ik eruit zou zien met een vollere lip, maar ik durf het gewoonweg niet aan. Als ik er eenmaal aan begin weet ik niet waar het eindigt.

Betekent dit dat ik nooit iets zou laten doen of dat ik slecht over dit soort behandelingen denk? Nee, zeker niet. Veel van de schoonheid die je meekrijgt zit in de genen en daarin heeft de één gewoonweg meer geluk dan de ander. De natuur mag je dan ook best een handje helpen. Waar ik wel van overtuigd ben is dat echte schoonheid van binnenuit komt. En dan heb ik het niet alleen maar over je karakter.. Eet goed, drink genoeg water, beweeg en slaap voldoende. Daarvan gaat iedereen stralen en dan is botox of hyaluronzuur misschien niet eens meer nodig…