Column Ladify: de Amsterdamse bubbel

Hi Val,

Heb je een fijn weekend gehad? Ik ben een weekje de stad uitgeweest met de familie, naar het Drentse platteland. Wat is het af en toe lekker om aan de drukte te ontsnappen! Kilometers heb ik gemaakt op mijn racefiets door de beboste landerijen. Het is er zo weids, de tuinen zijn er zoveel groter; een verademing. Alhoewel, tegelijkertijd is er ook zo weinig ’te doen’ en zijn er zoveel dingen op deze plek niet vanzelfsprekend zoals in de stad.

Door vrienden en familie buiten Amsterdam word ik vaak genoeg gewezen op de ‘Amsterdamse bubbel’ waarin ik leef. Een wereld waarin je even makkelijk een havercappuccino besteld als een brood bij de bakker haalt en waar je niet opvalt in een neonroze jasje met hoge witte laarzen. Inwoners van Amsterdam zouden geen wereld buiten de stad (willen) kennen en hun bubbel ophemelen. Maar is dat nu eigenlijk wel zo?

Hoe kijk jij tegen die ‘Amsterdamse bubbel’ aan vanuit Haarlem? Wat zijn nu eigenlijk echt de grote verschillen tussen de twee? En is het echt zo gek dat ik ook in Middelburg om een havercappuccino vraag op het terras en een beetje gek kijk wanneer ze mij teleur moeten stellen? Vanuit mijn bubbel is het lastig objectief kijken, dus ik ben benieuwd wat jij hier op te zeggen hebt.

Column Ladify
Orvelte, Drenthe

Hi Eline,

Mijn weekend was heerlijk. Zaterdag voor het eerst kleiduifschieten geprobeerd in Biddinghuizen, jaja ook op het platteland. En wat was dat leuk! In de stad (Haarlem) kunnen dit soort dingen immers niet. Jezou maar iemand per ongeluk van z’n sokken schieten. Overigens kun je hier wel een havercappuccino bestellen zonder teleurgesteld te worden.

Hoe ik denk over de “Amsterdamse bubbel”? Er is geen twijfel over mogelijk dat die bubbel bestaat! Het enorme aanbod aan voorzieningen, de grote diversiteit in mensen, alles kan en (bijna) alles mag in Amsterdam. Men (mensen buiten Amsterdam) gaan echter van een ‘bubbel’ spreken wanneer inwoners van Amsterdam die vanzelfsprekendheid van de dingen in de stad gaan projecteren op plekken daarbuiten en het leven in de grote stad als ‘standaard’ en ‘enige leuke manier’ gaan aannemen. Alhoewel corona dat natuurlijk ook wel heeft veranderd. Mensen trokken massaal de stad uit om te kunnen genieten van rust en ruimte.

Ikzelf zeg altijd dat ik the best of both worlds heb. Werken in Amsterdam, wonen in Haarlem. Ik vind het heerlijk dat ik na mijn werk de drukke stad in kan en een eindeloze keuze aan restaurants en bars heb. Alles kan in Amsterdam, ten alle tijden. Niets is te gek. Maar ik ben ook blij als ik s ’avonds terug in mijn rustige Haarlem ben. Vergis je niet, ik ben in de Zwitserse bergen opgegroeid, in een dorpje met maar 7000 inwoners(!), een bioscoop, een paar restaurantjes en 2 bars. Meer was er gewoon niet te doen..

Het verschil tussen Haarlem en Amsterdam? Eerlijk gezegd is Haarlem voor mij een soort “mini Amsterdam” maar dan posh. Stadsgevoel maar niet te druk, genoeg keuze aan restaurantjes en bars, maar niet overladen met toeristen. In Haarlem zijn er zeker minder paradijsvogels te vinden dan in Amsterdam. Neonroze jasjes en uitgesproken fashion statements zul je hier dan ook niet snel tegen komen. Ik snap dan ook wel dat jij je thuisvoelt in de grote stad. En dat je dan af en toe vergeet dat ‘havercappu’s’ niet overal de standaard zijn, dat is dan maar zo.

In Haarlem kun je overigens wel mooi bootje varen op de Spaarne, met een havercappuccino in de hand. Kom je binnenkort langs? Lekker even je bubbel uit!