Column Ladify || America’s rise and fall

Hoi Eline, wat is er met de Verenigde Staten gebeurd? Toen ik klein was, was Amerika altijd de grote held. “In Amerika is alles mogelijk, in Amerika heb je een beter leven.” Zeker als klein Zwitserse meisje vond ik alles interessant en spannend wat vanuit Amerika kwam. Nu, als 33 jarige, kijk ik heel anders naar dit land van de grootse dromen. Abortus is niet langer een recht in de VS, miljoenen Amerikanen hebben geen toegang tot een zorgverzekering en we horen steeds vaker over schietpartijen op Amerikaanse scholen en universiteiten.

Als niet-Amerikaanse ben ik altijd erg voorzichtig met mijn mening uiten. Twee van mijn beste vriendinnen zijn Amerikaans – beiden wonen niet meer in States – en van hen weet ik dat “American politics” een gevoelig onderwerp zijn, vooral als buitenlanders erover willen praten. Maar hoe gaat dit dan nu verder? Moeten wij in Europa bang zijn dat zulke dingen ook hier gebeuren? Misschien niet per se de schietpartijen, maar de toename van conservatieve mannen in onze politiek? Het verleden heeft laten zien dat heel veel Europese landen, waaronder ook Nederland, vaak in de voetstappen van Amerika treden en dezelfde politieke koers varen. Gaan we terug in de tijd? Een interessant onderwerp voor aan de diner tafel, toch?

Hi Val, wat een drama is het toch af en toe in de VS. De bestorming van het Capitool staat me nog helder op het netvlies, evenals de vele tranen die vloeiden na de zoveelste onnodige schietpartij op een middelbare school. Mijn hart breekt bij het zien van de beelden van tientallen kinderen die een gebouw uit proberen te sluipen wanneer weer één of andere gek met een te eenvoudig aangekocht wapen de boel bij elkaar knalt. Niet bepaald een ‘dream’, als je het mij vraagt.

Nee Amerika is niet per se meer het land van de ooit zo beroemde American Dream. Zeker nu social media een enorme rol is gaan spelen en we te pas en onpas overspoeld worden met alle narigheid die ook daar gebeurd, zijn onze meningen wel veranderd aan de andere kant van de oceaan. Natuurlijk is het er niet alleen maar kommer en kwel en zijn er wel degelijk genoeg mensen die op Amerikaans grondgebied dromen waar maken en werken aan een betere wereld, echter denk ik dat we inmiddels wel weten dat ook Amerika ook zijn donkere kanten kent.

Of ik bang ben dat wij in Nederland te ondoordacht in de voetstappen van de VS zullen stappen? Als het gaat om zaken als abortus en de wapenwet ben ik daar niet bang voor. En ook al morrelen we wat aan en discussiëren wij tot het oneindige over hoe we onze zorgstaat moeten inrichten, ik denk dat het in ons Nederlandse polderbloed zit om dit tot in den treuren te blijven doen. Want sociaal zijn we in ons kikkerland toch best wel, ook al werkt dit sommige (individuele) dromen nog wel eens tegen..