Column: Goede voornemens

Ja, we weten allemaal hoe cliché ze zijn, maar toch stellen we ze elk jaar, bewust of onbewust, opnieuw: Goede Voornemens. Vooral wij vrouwen hebben er een handje naar om het vanaf dit jaar echt anders en beter te doen. We willen gezonder gaan eten, meer sporten, meer tijd voor onszelf nemen, meer tijd vrij maken voor familie en vrienden én dit jaar echt voor die carrière switch gaan.

Goede voornemens 2018 - Gelukkig Nieuwjaar

We weten ook allemaal dat we onze goede voornemens eind januari alweer compleet vergeten zijn. De rijstwafels, gemengde noten en proteinebars worden langzaam weg geduwd door de Tony’s Chocolony repen en zakken paprikachips. Die splinternieuwe hardloopschoenen eisen kostbare en onnodige plek op in je schoenenkast en zijn nog opvallend schoon. Meer tijd voor jezelf nemen gaat niet helemaal lukken want je wilt ook graag die promotie verdienen. Bovendien had je afgesproken meer tijd voor familie en vrienden vrij te maken. Hoe kan het toch dat we – elk jaar opnieuw – met geweldige voornemens beginnen en we ze nog geen maand later weer compleet aan onze laars lappen?

Simpel: onze goede voornemens zijn onhaalbaar en niet doordacht. Gezonder leven en meer genieten gaat gewoon niet samen– zeker niet als je een Bourgondiër bent zoals ik. Als je in 2017 een godsgruwelijke hekel had aan hardlopen, zul je in 2018 niet opeens transformeren in Daphne Schippers. Pijnlijk, maar waar. Als je meer tijd vrij wil maken voor vrienden en familie heb je – logischerwijs – minder tijd voor jezelf. Hoe fijn zou het zijn als elk nieuw jaar ons een extra uurtje dag cadeau zou doen?

Met maar 24 uur in een dag kunnen we niet alles. We zullen dus keuzes moeten maken en wat realistischer tegen de zaken aan moeten gaan kijken, ook als het gaat om onze goede voornemens. Met een beetje geluk hebben ze dan kans van slagen. Onze suggestie voor een goed voornemen voor het nieuwe jaar? Niet te streng voor jezelf zijn. Ben gewoon de allerbeste versie van jezelf in 2018 – nothing more, nothing less. Happy New Year!