Citytrip: Valencia heeft het allemaal!

Een tijdje terug konden jullie lezen hoe mijn eerste solo tripje was. Spannend, relaxed, gezellig en vooral leerzaam. Súper ervaring die ik nog steeds iedereen aan kan raden en die bij mij minstens 1 x per jaar terug gaat komen. Niet twijfelen, just do it! Die eerste solo trip moest voldoen aan de dingen die mij blij maken….zon, zee, een mooie oude stad om doorheen te struinen én te fotograferen, waar je vooral lekker kunt eten en drinken en niet te vergeten….je moet er kunnen shoppen! Het was al snel duidelijk dat het Valencia moest worden en dat was achteraf gezien een van de beste keuzes ooit! Het voldeed aan alle criteria 🙂

Op een dikke 2 uur vliegen, vind je deze echt prachtige historische stad aan de Middellandse zee. Met de metro ben je vanaf het vliegveld zo in het compacte centrum. Het maakt qua locatie in dat centrum niet zo veel uit waar je zit, alles is op redelijke loopafstand te bereiken.

El Carmen & Seu

Hét historische hart van de stad. Waar de kathedraal (mét fenomenaal uitzicht) het Plaza de la Reina en het prachtige Plaza de la Virgen verbindt. Met zijn gezellige nauwe straatjes eromheen met mooie kledingwinkels, kleine ateliertjes waar oude ambachtslieden de bekende Azulejos (keramiek) aan het beschilderen zijn en waar je bij Santa Catalina (Plaza Santa Catalina 6) écht even het locale drankje Horchata (aardamandelmelk) moet gaan drinken. Alleen het zaakje is al de moeite van het bekijken waard.

Tapa’s eet je zonder enige twijfel bij Las Cuevas ( Carrer del Comte d’Almodóvar, 8). Het is even zoeken naar dit nog redelijk onontdekte tentje wat ligt op een leuk pleintje en waar de tapa’s en wijnen van uitstekende kwaliteit zijn. Voordeel, je zit lekker tussen de locals! We like! Ga na het eten zeker nog even langs Sant Jaume (c/ Caballeros 51). Het andere lokale drankje drink je hier namelijk al jaren het best!! Agua de Valencia! Een mooie cocktail van cava, sinaasappelsap, wodka, gin en suiker. Mmmmm! En tevens ligt Sant Jaume in hét uitgaangsgebied van Valencia. Waag dus zeker een dansje in de vele kroegen of clubs.

Mercado Central

De lady’s van Ladify houden van marktjes. Is het niet alleen vanwege de lokale lekkernijen en ambachtsproducten, dan zeker om er gewoon op een bankje te gaan zitten en het lokale leven aan je voorbij te zien trekken. Sla dus zeker de Mercado Central niet over. Met zijn koepels, glas in lood en keramiek sowieso al een echte eyecatcher. Tip: koop er gewoon wat vers gesneden hammetjes, lekkere kaasjes en vers gebakken brood en eet het rondom de markt op op een van de vele bankjes. Ook de Vlooienmarkt aan het Plaza Redonda is leuk en zeker een bezoekje waard.

Niet veel verderop zit nog zo’n prachtig gebouw waar je zeker even een kijkje moet gaan nemen: Lonja de la Seda (Plaza del Mercado). De oude zijdebeurs is echt een architectonisch meesterwerk. Pak de trap naar boven voor een mooi uitzicht over de stad.

Een goede plek om hier even wat bruschetta-achtige tapa’s te eten, is Sagardi (Calle de San Vicente Mártir, 6).

Ruzafa & Ciutat de les Arts i les Ciènces

Ruzafa is zo’n mooie oude gezellige wijk die volop in ontwikkeling is en het leven zich op straat afspeelt. Leuke vintage winkels schieten als paddenstoelen uit de grond en er is een ruime keus aan leuke en lekkere eettentjes in alle soorten en maten. Ga zeker ontbijten of ’s avonds borrelen in de Mercado de Colón.

Een van de mooiste dingen van Valencia is toch wel het Parque Jardin del Turia. Deze oude drooggelegde rivierbedding doorkruist de hele stad en doet nu dienst als park. Een stadspark zoals een park hoort te zijn. Mensen komen er om te joggen, fietsen, samen te lunchen of gewoon lekker van het zonnetje te genieten. Er is altijd leven. Ergens halverwege heb je een tentje genaamd La Pérgola. Een goed georganiseerde chaos geleid door 3 broers waar alle locals komen om te lunchen. Pak het broodje Bombón (met warm vlees, kaas, gemarineerde champignons en mayonaise ! Geloof me……daar kom je echt voor terug!

Aan het einde van de Turia vind je een hele futuristische wereld die in niks lijkt op het oude historische centrum. Hier tref je het Palau de lest Arts Reina Sofia en Paula de la Música, waar in beide concerten worden gegeven. De akoestiek is hier als 1 van de beste in Europa.

Aansluitend komt je bij het Ciutat de les Arts i les Ciènces (stad van de kunst en wetenschap). Een leuk museum over de wetenschap. Zeker met kids een bezoekje waard want je kan zelf van alles testen. Bij de ingang domineert het zwevende park van het Umbracle, waarvan de 55 bogen doen denken aan een hele grote visgraat.

Verderop vind je nog L’Hemisfèric, dé bioscoop van Valencia. En uiteindelijk kom je uit bij L’Oceanogràfic. De Seaworld van Spanje. Hier vind je een aquariumtunnel van 70 meter, een onderwater theater, dolfijnenshow en nog veel meer. Ga hier zeker een hapje eten. Geloof ons, zo tussen de vissen heb je nog nooit gegeten!

Kortom…..Valencia is leuk! Op alle fronten. Leuke en mooie winkels, een ruime keus aan leuke eettentjes, mooie architectuur en zat te beleven!

Nog een laatste tip: huur een fiets om de Turia af te fietsen en ga een dagje naar het strand! Altijd fijn en een leuke afwisseling op al het geshop en geslenter!