Citytrip: gezellig en bourgondisch Leuven!

Vergeet eens de welbekende steden van onze Zuiderburen! Skip Antwerpen, Brussel, Brugge en Gent! Ga gewoon eens naar Leuven. Deze gezellige en bourgondische stad ligt op slechts 2 uurtjes rijden (vanaf ‘s-Hertogenbosch dan) en is minstens net zo leuk als zijn grotere broers. Met veel leuke en aparte winkeltjes, nog meer leuke en gezellige terrassen en eettentjes is deze studentenstad een echte must go to! En wij gaan je vertellen waarom.

Statig

Ons uitgangspunt was het centraal, achter het station gelegen Park Inn by Radisson hotel. Schoon, mooi, sjiek kortom super hotel met dito ontbijt. Met een loopbrug over het spoor kom je uit op het plein voor het mooie station. Ideaal vertrekpunt dus. De Bondgenotenlaan brengt je dan vervolgens richting het oude stadscentrum. Deze statige laan en zijn omgeving herbergt de grote winkelketens en je kunt dus gewoon een bezoekje aan de Zara en Hema brengen. Ook zitten er zat leuke koffietentjes om even een cappuccino-stop in te lassen. Altijd fijn.

Fonske en het Stadhuisplein

Eenmaal aan het einde van deze laan aangekomen staat de trots van de stad, Fonske je al op te wachten en is dat het begin van het mooie Stadhuisplein en zijn omgeving. Wat is het Stadhuis mooi! Een van ’s werelds bekendste gotische stadhuizen ter wereld. En daar zijn ze in Leuven natuurlijk trots op. Zo gedetailleerd met allerlei ieniemienie beeldjes blijft het je aandacht trekken en dat is dan een mooi moment om op 1 van de gezellige terrasjes op het plein neer te strijken. We zitten bij The Capital en zoals de naam al doet vermoeden zit je hier in de ‘hoofdstad’ van bierland. Met ruim 2500 bieren op de kaart een mooi biercafé. De Karmeliet en La Corne smaken heerlijk en zijn ook zeker een aanrader als je van stevige triples houdt.

Würst

Een tijdje terug schreven we al over de culinaire hit van dit moment: Haute Dogs! De Belgische TV-kok Jeroen Meus is achter het Stadhuisplein een ontzettend gaaf ingericht restaurantje, Würst genaamd, gestart met alleen maar Haute dogs op de kaart. Ware smaaksensaties serveren ze daar. En dus de perfecte plek voor een lichte lunch.

Mechelsestraat

Vervolg vervolgens je weg richting Mechelsestraat en haar omgeving. Dé plek voor aparte boetiekjes, kleine winkeltjes met gekke snuisterijen en weer overheerlijke eetgelegenheden. Dat kunnen ze toch wel in België hoor. Lekker eten en drinken! Mooi, daar zijn wij namelijk ook dol op! Breng zeker eens een bezoekje aan The Grasshopper (nee, de naam vermoedt iets anders, maar het is echt een onwijs toffe ouderwetse speelgoedwinkel ;-)), of haal de meest lekkere kaasjes bij Elsen Kaasambacht. Echt…..als je een zwak hebt voor kaasjes (net als ik) dan kom je hier zeker met een volle boodschappentas naar buiten!

Zoff

Na de Mechelsestraat breng je een bezoek aan de vele oude Abdijen en sla zeker het Klein Begijnenhof (waar de Nonnekes vroeg woonden) niet over. Wat een rust en prachtige gebouwen. Na zo’n dag heb je ondertussen wel trek en dat maakt dat we uitkomen bij mijn favoriete winkel en eettentje in Leuven. Tegenover mekaar gelegen in de Mechelsestraat tref je Zoff en GiGi by Zoff aan. De Italiaan in mij wordt hier héél blij van en maakt dat ik me weer even ’thuis’ voel. GiGi by Zoff is een prachtige ouderwetse en gezellige Italiaanse delicatessenwinkel die een vrolijke chaos uitstraalt van een winkeltje in Bologna anno 1968. Van verse pasta’s, tomaten passata’s, olijfolies en typisch Italiaanse snoepjes tot mooie kazen en wijnen! Dit winkeltje gaat me geld kosten 🙂 En recht ertegenover zit Zoff. Ik heb zelden zo’n mooie tent gezien en wat een uitgebreide Italiaanse kaart. Gerund door echte Italianen en dat proef je even later aan de Tagliere die we bestellen. Een uitgebreide plank met alle lekkernijen die ze hebben, zodat je alles kunt proeven. Geloof me….een plek waar je met gemak een paar uur door kan brengen met een heerlijk wijntje erbij!

Kortom

Leuven is leuk! Leuven is zéker de moeite waard om een dagje of een weekend te bezoeken! Veel variëteit aan winkels, mooie oude gebouwen in een prachtig historisch centrum en meer dan genoeg keuze om lekker te eten en drinken. Ben je al overtuigd?!