Citytrip: Bourgondisch Maastricht!

Ik hou écht van citytrips. Ze hebben eigenlijk alles wat ik leuk vind. Beetje shoppen, wat cultuur snuiven, slenteren door een mooi oud centrum, een terrasje op zijn tijd (lees: een paar keer per dag ;-)) en vooral lekker eten. Nou zijn er zat leuke steden, maar eentje stond nog steeds hoog op mijn lijstje om een keer een heel weekend naar toe te gaan en die voor ons Bourgondiërs op en top genieten is…..we reisden af naar een van de Zuidelijkste puntjes van ons land. Bourgondisch Maastricht is the place to be!

Wijck

Vanaf ieder station een makkelijk te bereiken stad en het station is altijd een mooi beginpunt om een stad te leren kennen. Je komt in Maastricht gelijk in een van de leukste wijken terecht. Wijck. Wijck is jong, heeft veel mooie boetiekjes, weinig grote winkelketens, mooie oude pandjes en vooral veel goede eettentjes en delicatessenwinkels. Daar houden wij van. De Rechtstraat is dé straat waar het allemaal gebeurt en doet zeker met een zonnetje erg buitenlands aan.

Vlaaien

Eenmaal de Servaasbrug over kom je gelijk bij één van mijn favoriete koffie stops. Het Piepenhoes. Waar wij in Den Bosch trots zijn op onze Bossche Bollen van Jan de Groot, zijn ze dat in Maastricht natuurlijk op hun vlaaien. En die eet je absoluut het lekkers van Patisserie Lemmens bij Het Piepenhoes. De Latte smaakt er heerlijk en favoriet blijft het kersenschuim….mmmm

Onze Lieve Vrouwe plein

Écht een van de mooiste pleinen die de stad rijk is. Niet te groot, lekker knus, veel bomen en veel leuke terrassen (wel grote terrassen, dus dat is dan weer niet zo mijn ding, maar goed). Het is er goed toeven met een drankje. En de omgeving is ook bijzonder leuk. Het Stokstraatkwartier is leuk om te winkelen en het aangrenzende Jekerkwartier is leuk om te borrelen en een hapje te eten.

Kaas, kaas en nog eens kaas

Vooral de Koestraat herbergt een aantal juweeltjes. Ga zeker naar lifestyle winkel Teazone voor een heerlijke high tea en om aparte theepotjes en woonaccessoires uit alle windstreken te kopen. Het personeel is zó ontzettend vriendelijk en leuk en zijn ook eigenaar van één van de leukste hotelletjes ever: Bouteaque (maar daarover zo meer). Zij raadden aan om voor de borrel zeker even langs te gaan bij Nouveau. Een kaasbar van niveau! Zeker voor ons als echte kaaskoppen een absolute aanrader! De kaaslucht komt je tegemoet zo gauw je voet over de drempel zet, maar man… wat is het een feestje hier. Met een aantal verschillende kaasplankjes op de kaart een waar feest voor iedereen die van een borrel mét kaas houdt. Maar wat ook zeker leuk is, is dat je ook zelf je plank samen kan stellen uit de tientallen kaasjes die ze hebben. Het personeel is vakkundig en weet je goed te adviseren en ze organiseren ook proeverijtjes. Absoluut mijn favoriet van het weekend!

Bouteaque

Wij overnachtten in het onwijs mooie knusse Bouteaque hotel. Met zijn 5 perfect gestylde kamers aan het Onze Lieve Vrouwe plein met recht een juweeltje te noemen. Jeroen en zijn team hebben ervoor gezorgd dat het een échte beleving is. Van de inrichting van de kamers, de locatie, het Nespresso apparaat op de kamer (voor vriendlief een absolute plus :-)) tot het fantastische ontbijt. Alles klopt gewoon. Leuk detail: het ontbijt wordt in een oude reiskoffer voor je deur gezet en eet je dus gewoon lekker op bed. What’s not to like?! Overnacht er zeker als je besluit om naar Maastricht te gaan.

Slenteren

En verder is de stad gewoon een genot om doorheen te slenteren. Bezoek zeker het Vrijthof en de markt. Slenter door de smalle straatjes met zijn leuke winkeltjes. Ga lunchen bij Pieke Potloed met zijn typische Mestreechse gerechtjes en tapa’s eet je zonder twijfel bij Madrid of La Bodega!

Kortom….Maastricht is leuk! Heel erg leuk!