Checklist voor jouw thuiskantoor

Thuiswerken, we doen het vrijwel allemaal geregeld. Of je nu in loondienst bent of bent gestart als zelfstandig ondernemer. Maar merk jij dat je de laatste tijd ook steeds vaker last van je rug hebt? Last hebt van hoofdpijntjes en misschien ook last van rusteloosheid? Dan is jouw werkplek wellicht niet helemaal goed ingericht! Van een goed bureau tot een ergonomische bureaustoel, dit is de checklist voor jouw thuiskantoor.

1. Een goed bureau

Natuurlijk kun je aan de keukentafel werken, maar als je voortaan blijft thuiswerken – bijvoorbeeld omdat je net gestart bent als zelfstandig ondernemer – is het investeren in een goed bureau de moeite waard. Zorg dat het bureau in hoogte versteld kan worden, zodat je deze precies op jouw lengte kan afstellen. Zo krijg je minder snel last van je rug.

2. Een goede bureaustoel

Een goede bureaustoel is een absolute must wanneer je een kantoorbaan hebt. Wist je dat Nederlanders gemiddeld 8,7 uur per dag zittend doorbrengen? Vergeleken met de gemiddelden van andere landen spannen wij de kroon. Naast het aanschaffen van een ergonomische bureaustoel raden we je dan ook aan om tenminste ieder uur op te staan voor een korte wandeling of wat rek- en strekoefeningen.

3. Goed licht

Op kantoor heb je goed licht nodig om niet helemaal uitgeteld te zijn na een dag werken. Is het te donker in de kamer, dan zal het licht van jouw computer of laptop erg vermoeiend zijn aan de ogen. Niet goed voor jou en niet goed voor jouw productiviteit. Zorg dan ook voor voldoende licht in de kamer.

4. Apparatuur

Naast een bureau, stoel en goed licht heb je natuurlijk ook apparatuur nodig. Bedenk wat jij allemaal nodig hebt om jouw werk te kunnen doen. Print je vaak stukken? Dien je nog te kunnen faxen? Zorg dat je scherm altijd goed op ooghoogte staat om pijn in jouw nek te voorkomen. Gebruik hiervoor eventueel een laptopstandaard. Zorg verder voor een goede muis en muismat.

5. Planten

Natuurlijk horen planten ook op de checklist voor jouw thuiskantoor thuis. Want een beetje leven doet leven! Planten zorgen voor schone lucht, waardoor de werkprestaties verbeteren. Bovendien hebben planten ook een rustgevende werking op mensen blijkt uit onderzoek van TNO (2017). Kies voor luchtzuiverende exemplaren zoals Aloë Vera of Varens.