Carnaval 2015 in Oeteldonk

Een geboren en getogen Bossche, dat ben ik al 28 jaar. 3 dagen per jaar ben ik Oeteldonker, omdat de mooiste stad van de wereld dan even geen ‘s-Hertogenbosch is, maar om wordt getoverd in een dorp wat Oeteldonk heet.

Met de paplepel in gegoten

In tegenstelling tot wat mensen boven de rivieren denken is carnaval geen feestje om je vol te gooien met alcohol en aan andermans lichaamsdelen te zitten… Carnaval in Oeteldonk is een spel, een spel wat gespeeld wordt door ons protocol รฉn door alle Oeteldonkers.

Maar hoe dan?

We doen op zondag onze boerenkiel aan met rood-wit-gele gebreide das en halen onze Prins Amadeiro en Adjudant op om 11.11 uur op Oeteldonk Centraol. We lopen de intocht en onthullen Knillis op de Markt. Daarna vieren we een groot feest in de Amadeirotent en genieten we van de Oeteldonkse muziek. Maandag lopen we de optocht en eindigen we (traditiegetrouw) samen met onze carnavalsclub Vergimmes Mooi in de kroeg. Op dinsdag lopen we de Kinderoptocht, ontmoeten we oude vrienden en eindigen we in de Amadeirotent. Om 23.30 uur lopen we samen met alle Oeteldonkers naar de mert, waar we om 0.00 uur Knillis ‘begraven’. We lopen na deze begrafenis samen met onze vrienden naar onze stamkroeg Cafe Lalalaa en bedanken elkaar voor de fijne carnaval. Onze tranen laten we de vrije loop…

Huh?

Waarschijnlijk begrijp je er niks van, dat geeft ook niets. Wij Oeteldonkers snappen het en daar draait het om. Een feest wat al jaren bol staat van tradities, families die eigen tradities hebben (en doorgeven aan volgende generaties) en allerbeste vrienden die elkaar na het begraven van Knillis huilend in de armen vallen. Tranen van verdriet, want als we Knillis hebben begraven dan is het allermooiste feestje van het jaar afgelopen. Dan gaan we naar huis, hangen we ons kieltje dagenlang buiten, wassen we onze sjalen en gaan we gewoon weer aan het werk.

Carnaval door onze ogen

Na jaren vragen van collega’s, vrienden van boven de rivieren etc besloten we het dit jaar anders te doen. Carnaval met onze GoPro bij ons. Samen met Manify hebben we geprobeerd de mooiste momenten te filmen om het gevoel een beetje uit te leggen. De camera is mee geweest met onze Prins Amadeiro tijdens de onthulling van Knillis, vrienden die proosten op een mooie carnaval, een optreden van onze eigen Tonie Ajeto, het komt allemaal voorbij! We hopen dat jullie er net zo van genieten, zoals wij er nu van nagenieten!

Oeteldonk, ge schitterde!