Budget maand – deel 1

Ik word wel eens pinnig genoemd, en hamsteren kan ik ook erg goed. Ik geef nou eenmaal liever niet meer geld uit aan dingen als dat niet nodig is. Waarom zou ik nu een truitje kopen, als het volgende week in de opruiming is?! Waarom zou ik shampoo kopen als er altijd wel ergens een actie is waar de tweede gratis is. Ik spaar mijn geld liever voor dingen die ik écht wil. Grote vakanties bijvoorbeeld!

Deze maand wil ik eens kijken hoe ver ik kan gaan, of beter gezegd, hoe goedkoop ik kan gaan.

Mijn uitdaging deze maand: zo goedkoop mogelijk inkopen doen en hetzelfde eetpatroon houden.
Dat wil zeggen:
– evenveel groenten en fruit
– gewoon lekker snacken
– vrienden mogen ook gewoon blijven komen
– en vooral: GEEN dieetporties
Dus: hetzelfde eten, voor een lagere prijs.

De voorbereidingen

De versproducten die ik nog heb, mogen we wel eerst op maken. Ik ga bijvoorbeeld geen melk en kaas weggooien. Ik houd namelijk ook niet van verspilling. Als echte hamsteraar staan mijn kasten vol met a-merk producten die ik voordelig kon inkopen. Van deze voorraad mag ik deze maand geen gebruik maken, want dan krijg ik geen reëel beeld van de kosten. Al deze producten gaan in een doos en verhuizen tijdelijk naar boven, uit het zicht. Ik ben benieuwd hoeveel ik ze ga missen!

Het eerste avontuur: de supermarkt

Ik sta op de versafdeling. Jeetje, wat is het lastig om op groente en fruit te besparen. Volgende week moet ik maar eens een kijkje gaan nemen op de markt. Ik zoek naar het goedkoopste fruit. De Jonagold appels zijn in de aanbieding. Kiwi’s vallen af, veel te duur. Ik pak een zak aardappels, hier kunnen we lang van eten met z’n tweeën. Maar wat maak ik er voor maaltijd van? Ik ga eerst bij het vlees kijken om de gerechten voor vandaag en morgen te bepalen. Ik zoek naar de goedkoopste stukjes vlees en kom uit bij braadworstjes (in de aanbieding) en kipburgers (35% korting). Nu nog groente erbij. Ik besluit een zak andijvie te kopen. Dat wordt andijviestamppot met worst. Hier heb ik maar een halve zak andijvie voor nodig, met wat tomaten erbij kan ik er ook nog een andijviesalade van maken. Normaal zou ik ook nog spekjes kopen, maar dat gaan we nu dus niet doen.

Op naar het brood. Ik ben dol op vers brood met een lekker knapperig korstje. Dat is nu weliswaar in de aanbieding, maar nog steeds 1,69 voor een heel brood. Het goedkoopste bruinbrood kost €0,79, dus dat wordt het. Ik word al voorzichtig minder blij met mijn experiment. Vind ik dit echt wel zo leuk om te testen? Op naar het beleg. Ik ben dol op smeerkaas, maar dan wel die van Slankie. Te duur… Het wordt de goedkoopste van €0,46 in plaats van €1,19.
Dan kom ik aan bij de hagelslag. “Nee”, denk ik, “zo ver ga ik echt niet.” Ik houd van mijn vaste, Albert Heijn merk hagelslag. Zoveel scheelt het nou ook weer niet… Nee, ik wil dit doen, dan moet ik het ook goed doen. Hop, zonder na te denken gooi ik het goedkope, lelijke pak hagelslag in mijn mandje. Dan nog wat goedkope snacks. Rijstwafels en de aller-goedkoopste toastjes zijn prima met wat smeerkaas of roomkaas.

Bij de kassa ben ik €16,50 kwijt. Thuis bereken ik wat het scheelt als ik de producten van mijn favoriete merk gekocht had.  Ik bereken alleen het verschil op de producten waar ik precies hetzelfde alternatief voor heb kunnen kopen, de hagelslag, brood, smeerkaas, cruesli, thee en margarine. Ik heb hier nu €5,71 euro voor betaald in plaats van €11,89. Dat is een verschil van €6,18!

Maar hoe smaakt het?

Terwijl ik mijn brood met hagelslag zat te eten, was ik al vergeten dat dit goedkope hagelslag was. Verbaasd roep ik tegen mijn vriend: “Ik heb helemaal geen verschil geproeft!”
Het brood had niet de lekkere knapperige korstjes waar ik zo dol op ben, maar mijn vriend proefde geen verschil.

De conclusies van deze week

  • Goedkope hagelslag blijft!
  • Goedkope smeerkaas is lekker, maar is wel ongezonder dan de 20+ smeerkaas van Slankie die ik normaal eet.
  • Ik vind het brood minder lekker, maar geroosterd smaakt het prima.
  • Andijviestamppot met braadworst: €2,30 voor 2 personen
  • Aardappelschijfjes uit de oven met kipburger en andijviesalade met tomaat: €3,50 voor 2 personen

De volgende uitdaging in mijn budget maand: een goedkope maar lekkere zaterdagavond met een goede maaltijd en lekkere snacks!