Budget maand – deel 4

Yes, de budget maand is voorbij! Ik kan weer alles kopen wat ik lekker vind! Na een maand vol aardappelgerechten, nasi en macaroni ben ik wel toe aan wat anders. Als afsluiter eten we een heerlijke, goedkope wortelstamp met braadworst. Dit is ook het eindstation voor mijn vriend. Want als hij iets niet lekker vindt…

Wat vonden we van onze budget maand?

Boven een goed gevuld bord lekkere pasta met pesto evalueren we de afgelopen maand. Het is ons erg meegevallen. Sommige dingen waren niet te eten (pindakaas en Lemondrank van de AH Basic). Andere dingen waren prima (hagelslag en rijst bijvoorbeeld). Het kostte wel veel energie om steeds weer creatief een goedkope maaltijd op tafel te zetten, de keuze is namelijk een stuk beperkter als je altijd het goedkoopste wilt hebben. Maar wanneer je dit blijft doen, zal het vast steeds makkelijker gaan. De laatste week profiteerden we nog even van de geld-terug-acties via de websites: Alles voor niks en Korting is leuk. Hier vond ik 8 producten waarvan ik het geld terug kon vragen. En wat er is nou goedkoper dan gratis? Een welkome afwisseling, deze a-merken. En Coca Cola voor mijn vriend! Het kost wel weer wat meer moeite, maar dat heb ik er deze maand graag voor over!

Jammer genoeg kan ik niet berekenen hoeveel goedkoper ik deze maand uit was ten opzichte van andere maanden. Ik werk onregelmatig en eet dus niet iedere maand even veel thuis. Maar wat heb ik geleerd van deze uitdaging?

 • Koop groente en fruit van het seizoen: Lekker, gezond én goedkoop!
 • Gooi geen restanten groenten en fruit weg. Eigenlijk alle groenten kunnen door een wokgerecht. Van fruit maak je een lekkere smoothie.
 • Test regelmatig een product van een C-merk. Er zijn echt genoeg producten die ook lekker zijn als ze niet van je favoriete A-merk zijn!
 • Kijk goed wat je koopt bij de Lidl en Aldi. Niet alles is daar goedkoper van een A-merk. Het is vaak even duur als een C-merk bij de ‘gewone’ supermarkt. Sommige producten zijn wel lekkerder van de Lidl of Aldi dan het C-merk (Pindakaas!)
 • Feestje? De chips, nootjes en Japanse zoutjes zijn goed en gevarieerd bij de Aldi en Lidl!
 • Goedkoop kan ongezonder zijn. Denk aan vette smeerkaas (er is niet altijd 20+ te koop) of kruidenmixen met erg veel zout en suiker.
 • Goedkoop is vaak slechter voor het milieu. Denk aan de plofkip en de niet-scharreleieren.
 • Hamsteren blijft een goed idee! C-merken zijn vaak net zo duur als je geliefde A-merk wanneer dit in de aanbieding is. Sla dit A-merk dan groot in!
 • Laat je niet oplichten en kijk naar de kiloprijs in plaats van de stukprijs.
 • Vind gratis producten op Alles voor niks en Korting is leuk.
 • Wil je een keer uit eten maar heb je weinig te besteden? Koop een dinerbon bij Social Deal. Hier bieden restaurants vaak een 3-gangendiner aan voor weinig geld.
 • Wil je meer inzicht in je uitgaven? Gebruik dan het handige gratis online huishoudboekje van Afas Personal. Dit is ideaal om per maand te zien waar je geld naar toe is gegaan.

En nu ga ik snel mijn doos met A-merken van zolder halen en in de keukenkast zetten! 🙂

Budget deel 4