Budget maand – deel 3

Ik ben nu twee weken met mijn budget maand bezig. Als ik erover vertel, moeten mensen verschillende keren lachen omdat ik ‘gewoon’ naar de Albert Heijn blijf gaan. “Waarom ga je niet naar de Lidl of Aldi, dat is toch veel goedkoper?!” Ik vraag me af of het echt zo’n groot prijsverschil is vergeleken met het AH Basic merk en de C-merken van de andere supermarkten. En ik vraag me af of mijn fruit en groente goedkoper zijn op de markt. Mijn onderzoek gaat verder.

De Lidl

Ik ga af en toe al naar de Lidl. Ik ga dan voornamelijk voor de worstenbroodjes, die vinden wij daar namelijk het lekkerst! Ja, veel lekkerder dan de verse van de bakker! Ik kan hier echter niet al mijn boodschappen doen, want ze missen hier de o-zo-belangrijke a-merken zoals Coca Cola en Calvé Pindakaas voor manlief. Maar aangezien hij zich dus ook volledig heeft overgegeven aan mijn uitdaging, ga ik nu wél alle boodschappen hier doen. Na de goedkope AH Basic Lemon (7-up) die vorige week helemaal niet in de smaak viel, krijgt hij Lemon van de Lidl. Ook de pindakaas gaat mee, want deze ziet er een stuk smakelijker uit dan het smeerbare plastic uitziende goedje wat we nu hebben. Aan goedkope snacks geen gebrek hier. Er is genoeg variatie aan goedkope chips, borrelnootjes en Japanse nootjes. Tijd om die te gaan testen!

De Aldi

Bij de Aldi kom ik zelden. Maar ook deze keten mag deze maand niet ontbreken. Terwijl ik de winkel inloop, weet ik weer waarom ik hier zo weinig kom. Ik voel me hier niet thuis. Ik weet niet goed waarom ik dan toch liever naar de Lidl zou gaan. Zou het iets te maken hebben met de indringende geur van de andere klanten om mij heen? Maar ook bij de Aldi kan ik mijn goedkope producten goed vinden. Met name de snacks zijn weer goed vertegenwoordigd. De variatie in producten voor een Italiaanse, Aziatische of Mexicaanse avondmaaltijd is net als bij de Lidl een stuk kleiner dan bij de ‘gewone’ supermarkt. Ach, voor die producten heb ik deze maand toch geen geld! Maar anders zou ik toch op verschillende dingen misgrijpen.

Thuis aangekomen zoek ik voor de gekochte Lidl en Aldi producten een AH Basic alternatief. Ik vergelijk dus goedkoop met goedkoop. Sommige producten zijn een paar cent goedkoper, sommige een paar cent duurder. Niet alles van de Lidl en Aldi is goedkoop, zo zie ik tijdens m’n vergelijking. Het knäckebröd van de Lidl is bijvoorbeeld net zo duur (nee, eigenlijk nog 3 cent duurder) dan het knäckebröd van Wasa! Uiteindelijk zijn de bedragen op mijn bonnetjes wisselend van 0,30 cent voordeliger tot 0,70 duurder bij de Aldi of Lidl ten opzichte van de Albert Heijn. Wat betreft de prijs niet echt een verschil dus. De smaak is echter wel bij veel producten beter.

De markt

Op vrijdag is er markt bij mijn winkelcentrum. Het zal mij benieuwen. Keuze uit verschillende kramen heb ik niet, daar is mijn markt te klein voor. Ik reken wat fruit af, maar heb niet het idee dat dit nou zo goedkoop is. Thuis vergelijk ik het met de bonnetjes van de supermarkt. Het ene is iets duurder en het ander wat goedkoper. Misschien had ik moeten vragen naar de groenten van het seizoen? Of had ik moeten wachten tot de markt bijna afgelopen was? Als iemand hier tips over heeft, ik hoor het graag!

Conclusies van deel 3:

  • De Lidl en de Aldi zijn helemaal niet goedkoper dan de ‘gewone’ supermarkt, als je maar C-merken koopt! Het smaakt echter wel vaak beter.
  • De Lidl en de Aldi hebben minder producten om te variëren bij de avondmaaltijd. Maar gevarieerde goedkope snacks zijn er in overvloed!
  • Ik kan geen eerlijk oordeel geven over de markt. Hiervoor ben ik er te weinig geweest.

Volgende keer in mijn budget-maand: Deel 4: Wegen de laatste loodjes het zwaarst? En wat heb ik ervan geleerd?