Brutally honest of leugentje om bestwil?

Hoi Elien, laatst zat ik op het terras een drankje te doen met een vriendin. Zij voelde zich verdrietig omdat haar Tinder date haar opeens aan het ghosten was. Uit het niets vroeg ze plotseling aan mij “vind jij mij mooi?”. Ik was helemaal verbaasd en uit een reflex zei ik “zeker, jij bent super mooi en sexy, en elke man zou mazzel hebben met jou”.

Maar ja, als ik heel eerlijk ben, dan moet ik toegeven dat ik mijn vriendin niet per se ‘super mooi’ vind. Ik vind haar persoonlijkheid aantrekkelijk en heel mooi; en samen hebben wij een bijzondere verbinding. Toch, als ik haar alleen op haar uiterlijk zou moeten beoordelen, dan moet ik toegeven dat zij niet mijn type is. Ofwel het type vrouw dat ik als mooi beschouw.

Natuurlijk heb ik dit niet gezegd, want ik hou van haar en wil haar niet kwetsen. Op zo’n moment wil ik iemand juist geven wat hij of zij op dat moment nodig heeft, namelijk een mooi compliment om sterker in de schoenen komen te staan. Een klein leugentje voor het goede doel. Hoe zie jij dat Eline? Heb jij dit ook wel eens gedaan? Of ben jij gewoon altijd ‘brutally honest’?

Liefs,

Hi Val, wat een interessant vraagstuk leg je me voor. Ik denk dat iedereen wel eens een leugentje om bestwil gebruikt. Om je eigen bestwil, maar ook zeker dat van de ander. Want soms is de waarheid gewoon keihard en voegt het voor de ander helemaal niets toe om deze te weten.

Zo heb ik wel eens een date afgekapt omdat ik die persoon gewoon niet zo gezellig of aantrekkelijk vond. Geef ik deze persoon op zo’n moment uitgebreide feedback? Nee. Vaak verpakte ik de boodschap wat mooier of betrok het op mijzelf. “Ik heb momenteel gewoon niet zoveel ruimte in mijn hoofd om verder te daten”, “ik ben nog iemand anders aan het daten waar ik nét wat meer bij voel”. Kortom, ook ik ben niet brutally honest als het niet per se nodig is.

Terug naar de vraag van jouw vriendin; ik denk dat je het perfecte antwoord hebt gegeven. Want de vraag is eigenlijk niet ‘vind je mij mooi?’, maar ‘vertel me alsjeblieft wat er mooi aan me is, geef me mijn zelfvertrouwen terug’. En een compliment en wat extra zelfvertrouwen mogen we iedereen toch wel wat vaker geven. Ongeacht je eigen ‘personal taste’.